Van Vleuten wint eerste editie Veenendaal-Veenendaal Classic

Van Vleuten wint eerste editie Veenendaal-Veenendaal Classic

Annemiek van Vleuten heeft zowat in haar eigen achtertuin de Veenendaal-Veenendaal Classic naar haar hand gezet. De 35-jarige Wageningse – Van Vleuten woont op amper tien kilometer van start- en finishplaats Veenendaal – reed de finale in het gezelschap van de Poolse Malgorzata Jasinska en troefde die af in de sprint.

Bij de mannen was de Veenendaal-Veenendaal Classic al aan editie 33 toe, de dames konden er voor het eerst aan de slag voor een UCI 1.1-wedstrijd over bijna 137 kilometer. Na goed vijftig kilometer kwam er een eerste interessante vluchtpoging met Valerie Demey, Floortje Mackaij, Alicia Gonzalez, Rotem Gafinovitz en Kylie Waterreus. Dat vijftal reed maximaal één minuut weg van het peloton, waarna de rensters van Parkhotel Valkenburg en Alé Cipollini de achtervolging op gang brachten. Net voor de hergroepering demarreerde Demey nog, maar niet veel later werd ook zij bijgehaald. Op dat moment was er nog veertig kilometer te gaan.

Nauwelijks vijf kilometer verder kwam er een aanval van Annemiek van Vleuten, voor de gelegenheid in een nationale selectie. Enkel Malgorzata Jasinska pikte aan. Lotte Kopecky, Rozanne Slik en Riejanne Markus deden ook een poging om de nog vrij kleine kloof te overbruggen, maar slaagden niet in hun opzet en werden weer bijgehaald door het peloton. Van Vleuten en Jasinska trokken stevig door en bouwden hun voorsprong steeds verder uit, tot anderhalve minuut op tien kilometer van de finish.

Gewonnen spel voor de twee leidsters, Van Vleuten zette de kroon op het werk door de Poolse naar de tweede plaats te verwijzen. Lorena Wiebes was in de sprint van het peloton sneller dan Lotte Kopecky en mocht als derde mee op het podium. Sarah Inghelbrecht finishte als tiende.

“Elke nieuwe wedstrijd op de kalender is toe te juichen”, zei Van Vleuten. “Zo dicht bij huis wilde ik ook erg graag winnen, zelfs al was het parcours niet helemaal op mijn maat gesneden. Ik wilde de wedstrijd daarom hard maken en dat deed ik op zo’n dertig kilometer van de finish. Enkel Jasinska was mee, met zijn tweeën hebben we hard moeten werken om een mooie voorsprong te verzamelen. Uiteindelijk gaven ze het op in het peloton en konden we sprinten voor de zege. Ik kende haar sprintkwaliteiten niet echt goed, maar ze maakte het mij zeker niet gemakkelijk. Het is mooi om als eerste op de erelijst van deze koers te staan.”

Foto Paul Hinninck

Top 10: 1. Annemiek van Vleuten (Ned) 136,8 km/3u25:31; 2. Malgorzata Jasinska (Pol); 3. Lorena Wiebes (Ned) 1:19; 4. Lotte Kopecky; 5. Maria Vittoria Sperotto (Ita); 6. Sara Mustonen (Zwe); 7. Nina Kessler (Ned); 8. Floortje Mackaij (Ned); 9. Daiva Ragazinskiene (Lit); 10. Sarah Inghelbrecht.
 

Amy Pieters snelt naar winst in Plouay

Alana Castrique verslaat medevluchters in Ledegem

Alana Castrique verslaat medevluchters in Ledegem