Drie ritzeges en eindwinst voor Marianne Vos in Ronde van Noorwegen

Marianne Vos heeft een perfect weekje in Scandinavië achter de rug. Maandag won ze in Zweden al de Postnord Vargarda, in de ook tot de Women’s World Tour behorende Ronde van Noorwegen won ze op weg naar een tweede opeenvolgende eindzege de drie ritten.

In de openingsrit op vrijdag tussen Rakkestad en Mysen zag het er nochtans heel lang naar uit dat het peloton voor de tweede plaats zou moeten sprinten. De Canadese Karol-Ann Canuel pakte immers uit met een heel knappe solo vanop ruim twintig kilometer van de finish. Ze leek op weg naar ritwinst, maar het verval in de slotkilometers was net iets te groot en op minder dan 200 meter van de finish werd ze voorbijgesneld door in eerste instantie Vos, Emilia Fahlin en Coryn Rivera.

Zaterdag lagen de wegen tussen Fredrikstad en Sarpsborg er nat bij. In de lastige slotkilometer plaatste Katarzyna Niewiadoma een serieuze versnelling, enkel Vos en Fahlin konden die afdoende beantwoorden en pakten andermaal de eerste twee plaatsen. Lotte Kopecky werd veertiende.

In de slotrit van Svinesund naar Halden werd Vos nog serieus bestookt door in de eerste plaats de teams van Mitchelton-Scott en Sunweb, maar de kopvrouw van Waowdeals Pro Cycling gaf geen krimp en had op elke aanval een passend antwoord klaar. Om de puntjes helemaal op de i te zetten toonde ze zich in de sprint andermaal de snelste, voor Rivera, Fahlin, Chloe Hosking en Kopecky. Vos is nu ook en voor het eerst leidster in de Women’s World Tour, voor Anna van der Breggen en Annemiek van Vleuten.

“Na mijn eindwinst van vorig jaar en met de zege in Zweden al op zak startte ik hier met het nodige vertrouwen, maar om dan alle ritten te winnen… Daar durf je haast niet van te dromen”, zei Vos. “Ik heb dit ook niet alleen gedaan, de ploeg heeft fantastisch werk geleverd. Elke dag eindigde met een finale op een technische plaatselijke omloop. Dat nodigde uit tot aanvallen, maar mijn ploeggenoten hebben heel veel gaten gedicht.”

Top 10 eindstand: 1. Marianne Vos (Ned/Waowdeals Pro Cycling) 10u17:49; 2. Emilia Fahlin (Zwe) 0:22; 3. Coryn Rivera (USA) 0:33; 4. Christine Majerus (Lux) 0:37; 5. Katarzyna Niewiadoma (Pol) 0:39; 6. Aude Biannic (Fra) 0:46; 7. Eva Buurman (Ned) 0:51; 8. Floortje Mackaij (Ned); 9. Alison Jackson (Can) 0:59; 10. Lucinda Brand (Ned) 1:00.

 

Alana Castrique verslaat medevluchters in Ledegem

Alana Castrique verslaat medevluchters in Ledegem

Séverine Eraud rekent af met Fien Delbaere in Flanders Ladies Classic

Séverine Eraud rekent af met Fien Delbaere in Flanders Ladies Classic