Perfect aangesneden laatste bocht zet Vos op weg naar winst in Postnord Vargarda

In Zweden won Marianne Vos maandagavond de World Tour-wedstrijd Postnord Vargarda. Een omvangrijke groep diende zich aan voor een sprint, maar met een perfect aangesneden laatste bocht zette Vos de andere sprintsters op enkele lengten. Eerder won ze de wedstrijd ook al in 2009 en 2013.

De wedstrijd die wordt gekenmerkt door enkele onverharde stroken in het middenstuk kende een heel boeiend verloop met tal van aanvalspogingen, maar een kloof slaan bleek uiterst moeilijk. In de eerste wedstrijdhelft slaagde enkel de Spaanse Margarita Victoria Garcia erin om tot driekwart minuut uit te lopen, maar dat verschil werd snel weggewerkt toen met Anna van der Breggen, Cecilie Uttrup Ludwig en Vos enkele kleppers in de reactie gingen. De andere topploegen lieten echter niet toe dat zij veel voorsprong namen en al snel volgde de hergroepering.

Elke lastige strook nodigde wel enkele grote namen uit tot vuurwerk. Onder meer Vos, Ludwig, Amy Pieters en Lucinda Brand probeerden meermaals om een aanval op gang te brengen. De meest bedrijvige was echter Van der Breggen. Bij haar zoveelste poging, op minder dan 25 kilometer van de finish, kreeg ze enkel Floortje Mackaij, Megan Guarnier en Ashleigh Moolman mee. Even later pikte ook Trixi Worrack nog aan.

Te veel volk nog voor Van der Breggen, die bij een volgende versnelling enkel Mackaij zag volgen, waarna ze die bij de voorlaatste beklimming van Hägrungabacken ook overboord gooide. De leidster in de Women’s World Tour nam twintig seconden voorsprong en hoewel vooral Team Sunweb heel hard werkte in het peloton, leek ze toch even op weg naar een nieuwe grote overwinning. Blijkbaar had ze echter toch iets te veel met haar krachten gewoekerd, want bij de laatste passage over Hägrungabacken kreeg ze het heel moeilijk en op de top werd ze bijgehaald.

Een groepssprint leek nu onafwendbaar, maar daar dacht Vos anders over. Zij kwam op weg naar de laatste bocht, gesitueerd op 300 meter van de finish, buitenom naar voren en sneed die bocht perfect en met hoge snelheid aan. Bij het uitkomen had ze enkele lengten en die waren voldoende om sprintsters als Kirsten Wild, Lotta Lepistö, Elena Cecchini en Barbara Guarischi ver achter zich te houden.

Top 10: 1. Marianne Vos (Ned/Waowdeals Pro Cycling) 141 km/3u27:55 (gem. 40,69 km/u); 2. Kirsten Wild (Ned) 0:02; 3. Lotta Lepistö (Fin); 4. Elena Cecchini (Ita); 5. Barbara Guarischi (Ita); 6. Christine Majerus (Lux); 7. Maria Giulia Confalonieri (Ita); 8. Coryn Rivera (USA); 9. Letizia Paternoster (Ita); 10. Eugenia Bujak (Slo).

 

Minke Slingerland verslaat Merel Hofman en Loes Sels in Maria-ter-Heide

Minke Slingerland verslaat Merel Hofman en Loes Sels in Maria-ter-Heide

Kaat Hannes verslaat duo van Health Mate-Cyclelive in Wilrijk

Kaat Hannes verslaat duo van Health Mate-Cyclelive in Wilrijk