Tweede opeenvolgende ritzege voor Jolien D'hoore in Italië

Jolien D’hoore is uitstekend op dreef in de Giro Rosa. In Piacenza boekte ze, net als zondag in een groepssprint, haar tweede opeenvolgende ritzege. Ze verwees Marta Bastianelli en Lotta Lepistö naar de dichtste ereplaatsen. Leah Kirchmann behoudt de roze leiderstrui.

De 109 kilometer lange rit met start en aankomst in Piacenza kondigde zich aan als een nieuwe kans voor de sprintsters. Toch hadden enkele rensters zin in een aanval. De Russin Kseniia Dobrynina was de eerste die het probeerde, na zo’n vijftien kilometer wedstrijd. Veel voorsprong kreeg ze niet en haar avontuur zat er dan ook vrij snel op. Hetzelfde lot onderging de Italiaanse Elena Franchi even later.

Op de enige beklimming van de dag, half koers, viel het peloton even uiteen in twee stukken, maar in de afdaling liep alles opnieuw samen. Met dertig kilometer te gaan versnelde dan Olena Pavlukhina. De renster van BTC City Ljubljana kreeg enige ruimte en mocht tot 1:10 uitlopen. De ploegen van de sprintsters hielden de situatie echter onder controle en op iets minder dan tien kilometer van de finish werd Pavlukhina gegrepen. Even later werd een pak rensters teruggeslagen door een valpartij. Net als zondag bleef D’hoore gespaard en kon ze met succes een gooi doen naar nieuwe ritwinst.

“In de laatste bocht geraakte ik een beetje ingesloten, waardoor ik al een eerste sprintje moest trekken voor de echte sprint. Heel fris was ik dan ook niet meer, maar blijkbaar toch voldoende om het opnieuw af te maken”, zei D’hoore, die op de beklimming wel in het tweede deel van het peloton was verzeild. “Ik denk dat er vooraan werd gedemarreerd waardoor er een breuk ontstond. Het was echter nog heel ver, na de top zijn we gewoon blijven rijden en de situatie was snel rechtgezet. Twee zeges op rij is heel mooi, de komende dagen volgt er steviger klimwerk en is het meer aan onze klassementsrensters.”

Top 10 rit: 1. Jolien D’hoore (Mitchelton-Scott) 109 km/2u42:25 (gem. 40,27 km/u); 2. Marta Bastianelli (Ita); 3. Lotta Lepistö (Fin); 4. Barbara Guarischi (Ita); 5. Leah Kirchmann (Can); 6. Roxane Fournier (Fra); 7. Kirsten Wild (Ned); 8. Amy Pieters (Ned); 9. Emilia Fahlin (Zwe); 10. Claudia Koster (Ned).

Top 10 stand: 1. Leah Kirchmann (Can/Team Sunweb) 9u38:31; 2. Lucinda Brand (Ned) 0:06; 3. Ruth Winder (USA) 0:10; 4. Amanda Spratt (Aus) 0:11; 5. Annemiek van Vleuten (Ned); 6. Gracie Elvin (Aus); 7. Ellen van Dijk (Ned) 0:17; 8. Amy Pieters (Ned) 0:18; 9. Lotta Lepistö (Fin) 0:24; 10. Kirsten Wild (Ned) 0:26.
 

Ruth Winder pakt ritzege en leiderstrui in Giro Rosa

Ruth Winder pakt ritzege en leiderstrui in Giro Rosa

Lorena Wiebes snelt indrukwekkend naar winst in GP Sofie Goos

Lorena Wiebes snelt indrukwekkend naar winst in GP Sofie Goos