Jolien D'hoore sprint naar ritwinst in Giro Rosa

Jolien D'hoore sprint naar ritwinst in Giro Rosa

Net als vorig jaar heeft Jolien D’hoore een ritzege te pakken in de Giro Rosa. In Corbetta versloeg ze zondag aan het einde van de langste rit met lengten voorsprong Kirsten Wild en Alexis Ryan. Leah Kirchmann neemt de leiderstrui over van haar ploeggenote Lucinda Brand.

In Corbetta moesten acht ronden van 16,5 kilometer worden afgelegd, goed voor een totaal van 132 kilometer. Nadat er al wat schermutselingen hadden plaatsgevonden, ontstond in de derde ronde de vlucht van de dag met Sara Penton, Chiara Perini en Carmela Cipriani. Toen die drie al een voorsprong van één minuut hadden verzameld, probeerde Jessica Parra nog om de kloof te overbruggen, maar dat bleek een onmogelijke opdracht.

Op goed dertig kilometer van de finish bereikten de drie leidsters hun maximale voorsprong van bijna twee minuten, maar het was duidelijk dat dit wellicht niet voldoende zou zijn om het tot het einde vol te houden. De ploegen van de sprintsters organiseerden zich en op tien kilometer van de aankomst hadden de drie nog amper een halve minuut. Zowat op het moment dat ze werden bijgehaald, op een viertal kilometer van de finish, zorgde een valpartij voor een scheur in het peloton. D’hoore was goed en wel mee met het eerste deel en in de sprint stond er geen maat op haar snelheid.

“Het was de algemene verwachting dat het vandaag op een groepssprint zou uitdraaien”, zei D’hoore achteraf. “Het bleef vrij lang rustig in het peloton, maar in de slotronde werd het zoals gewoonlijk in dit soort ritten heel hectisch. Er deden zich enkele valpartijen voor, maar ik slaagde erin om uit de problemen te blijven en werd ook goed naar voren gebracht. Na de laatste bocht zat ik in vijfde positie en moest ik mijn sprint beginnen, anders zou ik te laat zijn gekomen. Daardoor werd het een lange sprint, maar ik kon het volhouden tot de finishlijn.”

Foto (archief) Paul Hinninck

Top 10 rit: 1. Jolien D’hoore (Mitchelton-Scott) 132 km/3u15:47 (gem. 40,45 km/u); 2. Kirsten Wild (Ned); 3. Alexis Ryan (USA); 4. Leah Kirchmann (Can); 5. Giorgia Bronzini (Ita); 6. Marianne Vos (Ned); 7. Barbara Guarischi (Ita); 8. Amy Pieters (Ned); 9. Chiara Consonni (Ita); 10. Lotta Lepistö (Fin).

Top 10 stand: 1. Leah Kirchmann (Can/Team Sunweb) 6u56:07; 2. Lucinda Brand (Ned) 0:05; 3. Ellen van Dijk (Ned) 0:09; 4. Ruth Winder (USA); 5. Amanda Spratt (Aus) 0:10; 6. Annemiek van Vleuten (Ned); 7. Gracie Elvin (Aus); 8. Amy Pieters (Ned) 0:17; 9. Chantal Blaak (Ned) 0:21; 10. Kirsten Wild (Ned) 0:25.

 

Lorena Wiebes snelt indrukwekkend naar winst in GP Sofie Goos

Lorena Wiebes snelt indrukwekkend naar winst in GP Sofie Goos

Sofie De Vuyst beste in slotrit Tour de Feminin

Sofie De Vuyst beste in slotrit Tour de Feminin