Vos hernieuwt eindzege BeNe Ladies Tour, slotrit voor Bastianelli

Vos hernieuwt eindzege BeNe Ladies Tour, slotrit voor Bastianelli

Marianne Vos heeft voor de tweede opeenvolgende keer de BeNe Ladies Tour gewonnen en komt dus op gelijke hoogte van Jolien D’hoore. In de door Marta Bastianelli in een massasprint gewonnen slotrit in Zelzate hield ze dankzij het winnen van de twee tussensprints vrij gemakkelijk stand. Lisa Klein, beste jongere, en Katie Archibald mochten mee op het eindpodium.

“Deze eindzege is zeker even mooi als die van vorig jaar, maar in totaal andere omstandigheden”, zei Vos, die de Prudential Ride London en het EK als volgende wedstrijden op het programma heeft staan. “Toen kwam ik op vier dagen tijd drie keer ten val, nu bleef ik daarvan gespaard maar het was wel een harde strijd met verscheidene rensters heel dicht bij elkaar in het klassement. Dat maakte er vandaag toch wel een zenuwslopende dag van. Op weg naar de twee rushes deden mijn ploeggenoten het perfect om me in ideale positie te brengen. Het leek misschien spelenderwijs, maar ik wilde er ook niet te veel krachten verspillen, vandaar dat ik constant links en rechts zat te kijken om te zien wie waar zat. In de slotkilometers zag ik dat mijn laatste concurrenten voor eindwinst niet in kansrijke positie geraakten, zodat ik het zelf ook wat kon laten lopen.”

Negen rondjes in Zelzate voor een totaal van 112,9 kilometer, dat is het klassieke recept voor de slotrit van de BeNe Ladies Tour. Vrijwel meteen na de officiële start werden Emma Jørgensen en Marie Vilmann na een valpartij tot opgave gedwongen. Naar het einde van de derde ronde toe probeerde Trine Schmidt weg te rijden, maar zo kort voor de eerste rush liet het peloton niet begaan. Vos nam iets meer afstand in het klassement door de sprint te winnen voor Klein en Eugenia Bujak.

Kort nadat de wedstrijdradio de opgave van Lotte Kopecky (last in de rug) had gemeld, namen Anna Trevisi, Daiva Ragazinskiene, Natalie van Gogh, Lauren Kitchen en Ilaria Sanguineti een beetje voorsprong, maar met de volgende rush in zicht bleken ook die inspanningen vergeefse moeite. Andermaal pakte Vos de drie bonificatieseconden, voor Klein en Archibald. In de virtuele stand leverde dit een situatie op met Vos aan de leiding, Klein op vier, Archibald op zes en Trixi Worrack op tien seconden.

Tijdens de laatste drie ronden werden nog wel enkele ontsnappingspogingen genoteerd, maar van lange duur waren die nooit. In de slotronde namen de dames van Alé Cipollini resoluut het heft in handen, Bastianelli beschaamde dat vertrouwen niet en versloeg Elisa Balsamo en Jolien D’hoore in de sprint.

Eindpodium.jpg

“Het is waar dat de Belgische wedstrijden me dit jaar uitstekend lijken te liggen”, beaamde Bastianelli, die dit seizoen al de beste was in Gent-Wevelgem, de GP Dottignies, de Brabantse Pijl en de Trofee Maarten Wynants. “Bij het begin van deze rittenkoers voelde ik wel nog de vermoeidheid na een heel zware Giro Rosa, waar het jammer genoeg net niet lukte om een ritzege te boeken. Toch behield het team het vertrouwen in mij. Hoe ze vandaag weer in mijn dienst hebben gereden, dat is gewoon super. Vanop twintig kilometer van de finish hebben ze zich al vooraan gezet, Anna Trevisi deed het perfect in de slotkilometer om me af te zetten op driehonderd meter van de finish. Ik ging aan, het was best nog lastig, maar niemand kwam erover. Ik ben echt heel blij dat ik het na al dat werk van de ploeggenoten kon afmaken. Mijn vorige overwinning was toch al van even geleden, nu kan ik weer met vertrouwen richting EK vertrekken.”

Foto's Sportfoto.be

Top 10 rit: 1. Marta Bastianelli (Ita/Alé Cipollini) 112,9 km/2u50:29 (gem. 39,42 km/u); 2. Elisa Balsamo (Ita); 3. Jolien D’hoore; 4. Emma White (USA); 5. Lorena Wiebes (Ned); 6. Roxane Fournier (Fra); 7. Marianne Vos (Ned); 8. Susanne Andersen (Nor); 9. Marjolein van ’t Geloof (Ned); 10. Kaat Hannes.

Top 10 eindstand: 1. Marianne Vos (Ned/Waowdeals Pro Cycling) 9u06:41; 2. Lisa Klein (Dui) 0:04; 3. Katie Archibald (GBr) 0:06; 4. Trixi Worrack (Dui) 0:10; 5. Jolien D’hoore 0:17; 6. Eugenia Bujak (Slo) 0:25; 7. Leah Thomas (USA) 0:31; 8. Rushlee Buchanan (NZl) 0:39; 9. Elisa Balsamo (Ita) 0:42; 10. Rikke Lønne (Den) 0:44.

 

Sarah Inghelbrecht pakt uit met lange solo in Sint-Maria-Lierde

Sarah Inghelbrecht pakt uit met lange solo in Sint-Maria-Lierde

Trixi Worrack pakt tijdritzege in BeNe Ladies Tour, Vos als leidster naar slotrit

Trixi Worrack pakt tijdritzege in BeNe Ladies Tour, Vos als leidster naar slotrit