Wiebes houdt D'hoore in Sint-Laureins van ritwinst in BeNe Ladies Tour

Wiebes houdt D'hoore in Sint-Laureins van ritwinst in BeNe Ladies Tour

Lorena Wiebes blijft als eerstejaarsbelofte de successen opstapelen bij de elite. Na overwinningen in de 7-Dorpenomloop, de Omloop van de IJsseldelta en de GP Sofie Goos won ze nu ook de tweede rit in lijn van de BeNe Ladies Tour. In Sint-Laureins versloeg ze in een massasprint Jolien D’hoore en de Amerikaanse Emma White, Marianne Vos start zaterdagavond als leidster aan de tijdrit.

De ochtendrit was net geen honderd kilometer lang. Nadat het peloton in de eerste van vier ronden gesloten was gebleven, moest de wedstrijd bij het begin van de tweede ronde worden geneutraliseerd na een massale valpartij. Kelly Kalm werd tot opgave gedwongen. Kort na de herstart viel het peloton uiteen in drie stukken en bij de eerstvolgende doortocht volgde het tweede peloton op één en het derde op twee minuten. Nagenoeg alle toppers zaten vooraan, Eugenia Bujak, Lisa Klein en Katie Archibald pakten de bonificatieseconden.

Enkele rensters slaagden erin om de oversteek te maken van groep twee naar het eerste peloton, met ruim zestig dames in de spits werd de finale aangevat. Moniek Tenniglo deed een verdienstelijke poging om de sprint te ontlopen. De Nederlandse van FDJ ontsnapte op iets meer dan tien kilometer van de finish en nam tot 23 seconden voorsprong, waarmee ze zelfs een bedreiging voor de blauwe trui van Vos werd. Het waren vooral de dames van Alé Cipollini die in dienst van Marta Bastianelli de kloof dichtten.

Binnen de laatste drie kilometer was er nog een valpartij met Letizia Paternoster als belangrijk slachtoffer, maar het ging toch met een grote groep richting finish. Het draaide uit op een duel tussen D’hoore en Wiebes, waarbij de 19-jarige Nederlandse uiteindelijk aan het langste eind trok. Bij de sprint van het tweede peloton gingen enkele minuten later nog enkele rensters zwaar tegen de grond, met Mie Ottestad als grootste slachtoffer.

Lorena Wiebes: “Bewust bijgetekend bij Parkhotel Valkenburg”

Lorena Wiebes was heel tevreden met haar eerste zege in een belangrijke rittenkoers bij de elite. “Vrijdag in Merelbeke had ik al de sprint van het peloton voor de vierde plaats gewonnen, waardoor het vertrouwen er was dat het kon om hier een ritzege te boeken”, zei Wiebes. “Het was een mooi duel met Jolien. Ik had me in haar wiel gepositioneerd, maar het was niet evident om eruit te komen en nog minder om er voorbij te geraken. Ik had al enkele wedstrijden in de sprint gewonnen, maar Jolien is een wereldtopper op dat vlak en dat maakt deze overwinning extra mooi. Goed voor het vertrouwen voor wat nog volgt dit seizoen.”

Het Nederlandse toptalent, vorig seizoen nog Europees kampioene bij de junioren, verlengde onlangs haar contract bij Parkhotel Valkenburg tot 2021, ondanks interesse van grotere ploegen. “Het is een heel bewuste keuze om mijn carrière nog enkele jaren bij dit team voort te zetten. Ik krijg er enorm veel vertrouwen en geniet de vrijheid om mijn eigen ding te doen. Als je te snel naar een echt topteam overstapt, is dat een grote stap en dreig je die vrijheid voor een stuk kwijt te spelen waardoor je uiteindelijk ook het plezier in het koersen kan verliezen. Dat wil ik niet laten gebeuren.”

Foto Sportfoto.be

Top 10 rit: 1. Lorena Wiebes (Ned/Parkhotel Valkenburg) 98,3 km/2u26:04 (gem. 40,26 km/u); 2. Jolien D’hoore; 3. Emma White (USA); 4. Roxane Fournier (Fra); 5. Pascale Jeuland (Fra); 6. Marianne Vos (Ned); 7. Lucy Garner (GBr); 8. Marta Cavalli (Ita); 9. Marta Bastianelli (Ita); 10. Christina Siggaard (Den).

Top 10 stand: 1. Marianne Vos (Ned/Waowdeals Pro CT) 6u02:30; 2. Katie Archibald (GBr) 0:05; 3. Eugenia Bujak (Slo) 0:09; 4. Lotte Kopecky 0:10; 5. Jolien D’hoore 0:16; 6. Lisa Klein (Dui) 0:18; 7. Pernille Mathiesen (Den) 0:19; 8. Trixi Worrack (Dui) 0:21; 9. Rikke Lønne (Den); 10. Leah Thomas (USA) 0:25.

 

 

Opinie - De maatregel die zijn doel voorbijschiet

Opinie - De maatregel die zijn doel voorbijschiet

Ritwinst en leidersplaats voor Marianne Vos in BeNe Ladies Tour

Ritwinst en leidersplaats voor Marianne Vos in BeNe Ladies Tour