Ritwinst en leidersplaats voor Marianne Vos in BeNe Ladies Tour

Ritwinst en leidersplaats voor Marianne Vos in BeNe Ladies Tour

Marianne Vos heeft één dag na haar tweede plaats in de proloog de macht gegrepen in de BeNe Ladies Tour. In Merelbeke versloeg ze in een sprint met drie Lotte Kopecky en Eugenia Bujak, wat voor de eindwinnares van 2017 ook voldoende was om de blauwe leiderstrui over te nemen van Katie Archibald.

In Merelbeke, net als Oosterhout voor het eerst gaststad voor de BeNe Ladies Tour, stond vrijdag een heel interessante rit op het menu. Twee grote lussen van 55 kilometer met daarin onder meer de kasseien van de Lange Munte en de beklimmingen van Rekel- en Molenberg werden verondersteld om voor een serieuze schifting te kunnen zorgen voor de drie plaatselijke ronden van 8,5 kilometer werden aangevat.

Voor Alana Castrique was de rit van heel korte duur, de renster van Lotto Soudal Ladies moest na een val kort na de start opgeven. De beklimming van de Molenberg na 33 kilometer deed het peloton een eerste keer verbrokkelen, maar even later vloeide alles weer samen. Nadat Marianne Vos, Lotte Kopecky en Katie Archibald de bonificatieseconden hadden gepakt bij de eerste passage aan de finish gingen Vos en Kopecky even door, maar ook nu volgde de hergroepering snel.

Net voor de tweede passage over de Lange Munte vielen de eerste regendruppels uit de lucht en dat zorgde voor enkele valpartijen, op weg naar de Rekelberg kwam er een eerste echte ontsnapping. Belgisch kampioene Annelies Dom en Anna Trevisi bundelden de krachten en reden driekwart minuut weg van het peloton. Daar werd het tempo echter opgedreven en net voorbij de Molenberg volgde een nieuwe hergroepering. Zo was het een compact peloton dat moest stoppen voor een gesloten spooroverweg in Sint-Denijs-Boekel.

Na dat oponthoud ging de Sloveense Eugenia Bujak aan de haal. De achtste van de proloog ontwikkelde een stevig tempo en verzamelde een bonus van 1:25 bij het ingaan van de drie plaatselijke ronden op 25 kilometer van de finish. Ook Vos en Kopecky pakten opnieuw enkele bonificatieseconden mee. Net als na de eerste grote lus gingen zij met zijn tweeën door, nu met volle overtuiging. Anderhalve ronde hadden ze nodig om tot bij Bujak te geraken, maar ook in het peloton was de reactie ondertussen op gang gekomen.

Het leidende trio ging met twintig seconden voorsprong de slotronde in. Het werd nog een spannende aangelegenheid in de slotkilometers, maar de drie hielden met enkele seconden stand. Bujak ging de sprint aan, maar werd geremonteerd door Vos die er volgens in slaagde om de aandringende Kopecky achter zich te houden.

Vos.jpg

“Het peloton naderde nog sterk, wat Bujak verleidde om de sprint van ver aan te gaan. Zo werden ik en Lotte op ideale manier gelanceerd richting finish”, zei Vos achteraf. “De sprint zelf aangaan met Lotte in het wiel zou linker geweest zijn. Voordien had ik samen met Lotte al stevig moeten doortrekken om de toch wel sterke Bujak bij te halen. Na de tussensprint hadden we net als na de eerste grote ronde een kleine kloof geslagen ten opzichte van het peloton. Die eerste keer was het nog veel te ver om door te gaan en eigenlijk vond ik het na de tweede sprint ook nog best ver, maar we kregen Bujak relatief snel in het vizier en als je een mikpunt voor je hebt, is het toch net iets gemakkelijker om er vol voor te gaan.”

“Aan een nieuwe eindzege denk ik nog niet meteen. Het was toch wel heel zwaar vandaag en op dit moment snakken mijn benen naar recuperatie. Morgen volgt bovendien een heel zware dag met twee ritten. We staan ook nog met heel veel rensters in elkaars buurt bovenaan het klassement, er kan dus nog heel veel gebeuren.”

Foto's Sportfoto.be

Top 10 rit: 1. Marianne Vos (Ned/Waowdeals Pro CT) 135 km/3u31:48 (gem. 38,24 km/u); 2. Lotte Kopecky; 3. Eugenia Bujak (Slo); 4. Lorena Wiebes (Ned) 0:03; 5. Marta Bastianelli (Ita); 6. Jolien D’hoore; 7. Roxane Fournier (Fra); 8. Elisa Balsamo (Ita); 9. Susanne Andersen (Nor); 10. Pascale Jeuland (Fra).

Top 10 stand: 1. Marianne Vos (Ned/Waowdeals Pro CT) 3u36:26; 2. Katie Archibald (GBr) 0:06; 3. Lotte Kopecky 0:10; 4. Eugenia Bujak (Slo) 0:12; 5. Pernille Mathiesen (Den) 0:19; 6. Jolien D’hoore 0:20; 7. Lisa Klein (Dui); 8. Trixi Worrack (Dui) 0:21; 9. Rikke Lønne (Den) 0:23; 10. Leah Thomas (USA) 0:25.

 

Wiebes houdt D'hoore in Sint-Laureins van ritwinst in BeNe Ladies Tour

Wiebes houdt D'hoore in Sint-Laureins van ritwinst in BeNe Ladies Tour

Katie Archibald grijpt eerste blauwe leiderstrui in BeNe Ladies Tour

Katie Archibald grijpt eerste blauwe leiderstrui in BeNe Ladies Tour