Katie Archibald grijpt eerste blauwe leiderstrui in BeNe Ladies Tour

Katie Archibald grijpt eerste blauwe leiderstrui in BeNe Ladies Tour

Katie Archibald is de eerste leidster in de vijfde editie van de BeNe Ladies Tour. In de 3,9 kilometer lange proloog in Oosterhout reed ze met een gemiddelde van 49,7 kilometer per uur naar een duidelijke overwinning, voor Marianne Vos, beste jongere Pernille Mathiesen en Jolien D’hoore.

Titelverdedigster Marianne Vos ging donderdagavond vrij vroeg van start voor haar eerste 3,9 kilometer van de vierdaagse rittenkoers. Ze deed het een pak beter dan een jaar geleden in Vlissingen, toen ze tijdens de proloog ten val kwam en haar kansen op eindwinst meteen serieus werden gehypothekeerd. Nu zette Vos met 4:53.53 een sterke richttijd op de tabellen en mocht ze meteen plaatsnemen op de hot seat.

Ze bleef er ook lang zitten, al kwam de Deense Pernille Mathiesen wel dicht in de buurt. Ook daarna bleven ze allemaal de tanden stukbijten op de tijd van Vos, tot Katie Archibald kwam. De 24-jarige hardrijdster van Wiggle High5 deed de chrono stoppen op 4:42.36 en dook dus met ruim elf seconden onder de tijd van Vos. Een serieuze optie op winst uiteraard, vooral omdat er niet veel specialisten van dit korte werk tegen de tijd meer moesten starten. Jolien D’hoore perste er wel nog alles uit in haar proloog, maar ze strandde met 4:55.53 op een vierde plaats. Het Italiaanse toptalent Letizia Paternoster ging als een van de laatste rensters van start, maar zij kende pech en kon haar kansen niet echt verdedigen.

De overwinning van Archibald is absoluut geen verrassing. De Schotse maakte de voorbije jaren vooral faam als lid van het Britse team op de piste. Op haar palmares staan wereldtitels ploegenachtervolging (2014), omnium (2017) en ploegkoers (2018) en ook op de Olympische Spelen van Rio in 2016 veroverde ze met de Britse achtervolgingsploeg goud. Een proloog van 3,9 kilometer lijkt dan ook ideaal voor Archibald, al moest ze in mei wel revalideren nadat ze een sleutelbeenbreuk had opgelopen in de Tour de Yorkshire.

Podium.jpg

“Deze prestatie is in ieder geval een bewijs dat ik op weg ben naar de topconditie die ik begin augustus nodig heb om in mijn thuisstad Glasgow te kunnen schitteren op het Europees kampioenschap”, zei Archibald. “Ik weet eerlijk gezegd wel niet wat ik hier van de komende dagen nog moet verwachten. In België reed ik tot nu toe enkel al eens op de piste aan de Blaarmeersen in Gent. De korte, nijdige hellingen en kasseien die we vanaf morgen voor de wielen zullen krijgen, het zijn totaal nieuwe zaken voor mij.”

Foto's Sportfoto.be

Top 10: 1. Katie Archibald (GBr/Wiggle High5) 3,9 km/4:42.367 (gem. 49,787 km/u); 2. Marianne Vos (Ned) 0:11; 3. Pernille Mathiesen (Den) 0:12; 4. Jolien D’hoore 0:13; 5. Lisa Klein (Dui); 6. Trixi Worrack (Dui) 0:14; 7. Lotte Kopecky 0:15; 8. Eugenia Bujak (Slo); 9. Rikke Lønne (Den) 0:16; 10. Leah Thomas (USA) 0:18.

 

Ritwinst en leidersplaats voor Marianne Vos in BeNe Ladies Tour

Ritwinst en leidersplaats voor Marianne Vos in BeNe Ladies Tour

Mieke Docx exponent van sterk Doltcini-Van Eyck Sport in Strijpen

Mieke Docx exponent van sterk Doltcini-Van Eyck Sport in Strijpen