Van Vleuten in slotmeters voorbij Van der Breggen in La Course

Van Vleuten in slotmeters voorbij Van der Breggen in La Course

Annemiek van Vleuten heeft net als vorig jaar La Course gewonnen. Waar ze toen oppermachtig was, moest de winnares van de Giro Rosa nu tot de allerlaatste meters knokken om haar landgenote Anna van der Breggen te kunnen verslaan.

Tussen startplaats Annecy en de finish in Le Grand Bornand lagen 112,5 kilometer te wachten met beklimmingen van Col de Bluffy (vierde categorie), Côte de Saint-Jean-de-Sixt (tweede) en vooral in volle finale Col de Romme en Col de la Colombière, beide eerste categorie. De Mexicaanse Carolina Rodriguez zorgde voor de eerste aanvalspoging, op de tweede beklimming ontstond een kopgroep met Leah Kirchmann, Leah Thomas, Malgorzata Jasinska en Anna Christian. In de afdaling loste Christian en kwam Lotta Lepistö aansluiten, het toch al sterk gereduceerde peloton liet even begaan en volgde al snel op anderhalve minuut. Enkel Christian en Shara Gillow reden tussen kopgroep en peloton in.

Kort voor de voet van de Col de Romme was de achterstand van het door Boels Dolmans gemende peloton opgelopen tot 2:20, meteen het grootste verschil. Vooraan ging sprintster Lepistö vrijwel meteen overboord, Jasinska moest even later ook passen. Het peloton werd ondertussen gereduceerd tot een elitegroep en terwijl die de achterstand terugbracht tot iets meer dan een minuut, ging Thomas in de spits alleen verder. Halverwege de klim kwam er reactie van Cecilie Uttrup Ludwig, nog voor de top reed de Deense Thomas voorbij. Met een voorgift van een halve minuut begon ze aan de korte afdaling.

Aan de voet van de Col de la Colombière had Ludwig haar voorsprong uitgebouwd tot net boven de minuut op in eerste instantie Lucinda Brand, die een razendsnelle afdaling had afgewerkt. Tijdens de beklimming werd Brand bijgehaald en even later ter plaatse gelaten door Anna van der Breggen, Annemiek van Vleuten en Ashleigh Moolman, een ploeggenote van de leidende Ludwig. Op iets meer dan een kilometer van de top kwam het drietal ook bij Ludwig, waarna meteen Moolman demarreerde. De Zuid-Afrikaanse liep echter op een counter van Van der Breggen, de enige vooraan zonder zware Giro Rosa in de benen. De olympische kampioene kwam boven met een handvol seconden voorsprong op Van Vleuten, Moolman gaf iets meer prijs.

In de technische afdaling slaagde Van der Breggen erin om iets meer afstand te nemen van Van Vleuten, maar in de slotkilometers werd het toch weer uiterst spannend. Desondanks leek Van der Breggen tot 200 meter van de finish op weg naar winst, maar een laatste knikje in de weg gaf Van Vleuten alsnog de kans om haar landgenote voorbij te rijden. 

“Mijn overwinning van vorig jaar was al leuk, maar dit was pas echt een race, een duel tussen twee toppers die er allebei tot het uiterste wilden voor gaan”, stelde Van Vleuten. “Een wedstrijd zoals deze rechtstreeks op televisie, dat is wat het vrouwenwielrennen nodig heeft. Op de Col de la Colombière was Anna net iets sterker. Het verschil op de top was klein, maar ik weet dat zij een uitstekende daler is. Terugkeren lukte niet meteen en tot op 500 meter van de finish dacht ik dat ik het met een tweede plaats zou moeten doen. Mijn ploegleider stopte zelfs al met aan te moedigen, maar zelf bleef ik toch een beetje hopen. Na het laatste bochtje zag ik Anna stilvallen en zelf slaagde ik erin om toch nog ergens iets te halen en me nog één keer dubbel te plooien.”

Foto (archief) Paul Hinninck

Top 10: 1. Annemiek van Vleuten (Ned/Mitchelton-Scott) 112,5 km/3u20:43 (gem. 33,63 km/u); 2. Anna van der Breggen (Ned) 0:01; 3. Ashleigh Moolman (ZAf) 1:22; 4. Cecilie Uttrup Ludwig (Den) 1:58; 5. Megan Guarnier (USA) 2:19; 6. Katarzyna Niewiadoma (Pol); 7. Katie Hall (USA) 2:22; 8. Amanda Spratt (Aus); 9. Ane Santesteban (Spa) 2:24; 10. Erica Magnaldi (Ita).
 

Mieke Docx exponent van sterk Doltcini-Van Eyck Sport in Strijpen

Mieke Docx exponent van sterk Doltcini-Van Eyck Sport in Strijpen

Eindwinnares Van Vleuten pakt ook slotrit Giro Rosa nog mee