Eindwinnares Van Vleuten pakt ook slotrit Giro Rosa nog mee

Annemiek van Vleuten heeft het slotweekend van de Giro Rosa helemaal gedomineerd. Na haar winst zaterdag op de legendarische Monte Zoncolan won ze zondag ook nog eens de slotrit met start en aankomst in Cividale del Friuli. Een klim in de slotfase was voldoende voor de Nederlandse om de concurrentie nogmaals op achterstand te zetten.

Al heel vroeg in de rit ontstond er een kopgroep van dertien rensters. Chantal Blaak, Chloe Hosking, Alice Gasparini, Katia Ragusa, Dani Christmas, Elena Cecchini, Carmela Cipriani, Sheyla Gutierrez, Malgorzata Jasinska, Juliette Labous, Anna Ceoloni, Eva Buurman en Jeanne Korevaar moesten lang knokken om één minuut voorsprong bijeen te krijgen, daarna keerde de rust wat terug in het peloton en dat liet de leidsters toe om half koers tot 2:30 uit te lopen.

Met Christmas als best geplaatste in het klassement, 28ste op 24:03, hoefde niemand uit de top tien zich zorgen te maken voor haar ereplaats. De dertien mochten nog wat meer voorsprong nemen, tot iets meer dan drie minuten. Na twee uur zaten we ondertussen aan een gemiddelde van 43 kilometer per uur.

Ellen van Dijk ging solo in de reactie en slaagde erin om terug te keren tot op iets minder dan anderhalve minuut. Ook in het peloton werd het tempo opgedreven, Van Dijk werd bijgehaald en bij het aanvatten van de klim van eerste categorie met top op goed tien kilometer van de finish was de voorsprong van de leidsters gezakt tot onder de minuut. Labous probeerde te anticiperen op de samenvloeiing en ging door, ze kreeg een select groepje met de toppers uit het klassement in haar spoor. Kort voor de top versnelde Van Vleuten en ze kwam boven met een twintigtal seconden voorsprong. Voldoende voor de wereldkampioene tijdrijden om richting derde ritzege te snellen.

“Toen ik in 2010 mijn eerste Giro Rosa reed, dacht ik dat ik nooit in aanmerking zou komen voor een eindzege, want een echte klimmer was ik niet”, zei de 35-jarige Van Vleuten. “Dit is dan ook een heel speciale overwinning voor mij. Vooral de ritzege zaterdag was onvergetelijk met de slotbeklimming van de Monte Zoncolan. Het is goed voor het dameswielrennen dat zo’n col wordt opgenomen in het parcours van de Giro Rosa. Het belangrijkste in die koninginnenrit was om de leidersplaats veilig te stellen, maar de wil om die etappe ook te winnen was heel, heel groot. De laatste honderden meters waren heel speciaal, met de vele mensen die me aanmoedigden. Het zorgde ervoor dat ik ondanks de lastigheidsgraad zelfs van het moment kon genieten.”

Top 10 rit: 1. Annemiek van Vleuten (Ned/Mitchelton-Scott) 120,3 km/3u00:24; 2. Lucinda Brand (Ned) 0:27; 3. Katarzyna Niewiadoma (Pol); 4. Megan Guarnier (USA); 5. Margarita Victoria Garcia (Spa); 6. Amanda Spratt (Aus); 7. Ashleigh Moolman (ZAf); 8. Cecilie Uttrup Ludwig (Den); 9. Ane Santesteban (Spa); 10. Juliette Labous (Fra) 1:14.

Top 10 eindstand: 1. Annemiek van Vleuten (Ned/Mitchelton-Scott) 25u50:22; 2. Ashleigh Moolman (ZAf) 4:12; 3. Amanda Spratt (Aus) 6:30; 4. Lucinda Brand (Ned) 7:36; 5. Megan Guarnier (USA) 9:20; 6. Cecilie Uttrup Ludwig (Den) 10:38; 7. Katarzyna Niewiadoma (Pol) 10:46; 8. Eider Merino (Spa) 12:37; 9. Ane Santesteban (Spa) 13:12; 10. Elisa Longo Borghini (Ita) 13:47.

 

Loes Sels sneller dan Claudia Jongerius in Breendonk

Sels.jpg

In eigen land werd er gekoerst in Breendonk, waar de tweede interclub van het seizoen voorbehouden voor rensters uit ploegen zonder UCI-statuut op het programma stand. Er kwamen 77 rensters aan de start, eentje minder dan bij de eerste in Everberg. Het waren Loes Sels van het organiserende Sprinters Malderen en Claudia Jongerius (Keukens Redant) die de finale kleurden. In de sprint was Sels de snelste. Carolien Haers en de Israëlische Hila Yizhak bleven net het peloton voor en finishten als derde en vierde, de Italiaanse Gaia Tortolina versloeg Evelien Debboudt en de rest van het pak in de sprint voor de vijfde plaats.

Podium.jpg

Foto's Paul Hinninck

Top 10: 1. Loes Sels (Sprinters Malderen) 100 km/2u32:14; 2. Claudia Jongerius (Ned); 3. Carolien Haers 0:45; 4. Hila Yizhak (Isr); 5. Gaia Tortolina (Ita) 0:51; 6. Evelien Debboudt; 7. Estefania Pilz (Arg); 8. Ellen Van Loy; 9. Karen Verdonck; 10. Kaat Hannes.

 

 

Van Vleuten in slotmeters voorbij Van der Breggen in La Course

Van Vleuten in slotmeters voorbij Van der Breggen in La Course

Van Vleuten geeft roze leiderstrui extra glans met winst op Monte Zoncolan

Van Vleuten geeft roze leiderstrui extra glans met winst op Monte Zoncolan