Van Vleuten geeft roze leiderstrui extra glans met winst op Monte Zoncolan

Van Vleuten geeft roze leiderstrui extra glans met winst op Monte Zoncolan

Zonder ongelukken wint Annemiek van Vleuten zondag haar eerste Giro Rosa. De Nederlandse van Mitchelton-Scott stond al ruim aan de leiding en zegevierde nu ook op de legendarische Monte Zoncolan, 21 jaar nadat Fabiana Luperini er als eerste een dameswedstrijd won, al was het toen van de andere zijde en werd er ook niet helemaal tot de top gefietst.

De koninginnenrit werd in Tricesimo op gang geschoten zonder Marianne Vos, de winnares van vrijdag was ziek geworden en kon niet meer starten. Na de nodige schermutselingen en een massale valpartij in de beginfase geraakte na zo’n 45 kilometer een drietal voorop. Silvia Valsecchi, Sara Penton en Olena Pavlukhina verzamelden al snel een maximale voorsprong van drie minuten, maar met een voorgift aan de Zoncolan beginnen zat er niet in. Drie kilometer voor Ovaro en de voet van de ruim tien kilometer lange klim met een gemiddeld stijgingspercentage van 12,5 en stroken tot 22 procent werden de drie gegrepen.

Zowat halverwege de beklimming versnelde Ashleigh Moolman, derde in de stand op 2:51, uit het nog resterende elitegroepje, maar Annemiek van Vleuten reageerde gevat. Samen reden ze seconde na seconde verder weg van de concurrentie, waar Eider Merino en Amanda Spratt zich als de beteren van de rest profileerden. Lucinda Brand probeerde nog om terug te keren tot bij die eerste achtervolgsters, maar de twee koploopsters hadden ondertussen bijna anderhalve minuut voorsprong genomen.

Met een tweetal kilometer te gaan zette Van Vleuten haar rush richting ritzege op de mythische berg in door Moolman ter plaatse te laten. De Zuid-Afrikaanse moest de dame in de roze leiderstrui laten gaan en genoegen nemen met de tweede plaats, die ze nu ook in de stand inneemt.

Foto (archief) Paul Hinninck

Top 10 rit: 1. Annemiek van Vleuten (Ned/Mitchelton-Scott) 104,7 km/3u17:54 (gem. 31,74 km/u); 2. Ashleigh Moolman (ZAf) 0:40; 3. Amanda Spratt (Aus) 2:54; 4. Eider Merino (Spa) 2:59; 5. Megan Guarnier (USA) 4:00; 6. Lucinda Brand (Ned) 4:06; 7. Ane Santesteban (Spa) 4:39; 8. Cecilie Uttrup Ludwig (Den) 4:52; 9. Margarita Victoria Garcia (Spa) 5:16; 10. Katrine Aalerud (Nor) 5:28.

Top 10 stand: 1. Annemiek van Vleuten (Ned/Mitchelton-Scott) 22u50:08; 2. Ashleigh Moolman (ZAf) 3:35; 3. Amanda Spratt (Aus) 5:53; 4. Lucinda Brand (Ned) 7:05; 5. Megan Guarnier (USA) 8:43; 6. Cecilie Uttrup Ludwig (Den) 10:01; 7. Katarzyna Niewiadoma (Pol) 10:13; 8. Eider Merino (Spa) 11:12; 9. Elisa Longo Borghini (Ita) 12:14; 10. Ane Santesteban (Spa) 12:35.

 

Eindwinnares Van Vleuten pakt ook slotrit Giro Rosa nog mee

Minke Slingerland net als vorig jaar de beste in Vrasene

Minke Slingerland net als vorig jaar de beste in Vrasene