Marianne Vos goed voor ritwinst in Giro Rosa

Marianne Vos goed voor ritwinst in Giro Rosa

Succes voor Marianne Vos in de Giro Rosa vrijdag. In Breganze was ze in een sprint met drie sneller dan Elisa Longo Borghini en Lucinda Brand. Annemiek van Vleuten begint zaterdag met ruime voorsprong aan de koninginnenrit richting Monte Zoncolan.

Het verhaal van deze rit tussen San Giorgio di Perlena en Breganze is snel verteld. Van bij het begin werd er gekoerst met hoge snelheid – 41,3 kilometer per uur gemiddeld na twee uur wedstrijd – zodat de vele aanvalspogingen tot niets leidden. Een beklimming van derde categorie na iets minder dan veertig kilometer zorgde er wel voor dat het peloton in twee stukken uiteenviel, in het eerste deel zaten ongeveer zeventig rensters. 

De tweede groep verloor op zeker moment vier minuten, kwam vervolgens sterk terug, maar in de finale liep het verschil toch weer op. Vooraan trokken ze in gesloten slagorde richting een tweede beklimming van derde categorie met top op negen kilometer van de finish. Ook daar kwam er nauwelijks afscheiding, maar in de technische afdaling richting finish ontstonden er dan toch enkele scheuren. In de ultieme slotfase slaagden Vos, Longo Borghini en Brand erin om afstand te nemen van de andere favorieten. Vos pakte de ritwinst, Brand deed dankzij de voorsprong van 23 seconden een goede zaak in het klassement. Zij wordt nu tweede, maar wel nog altijd op 2:29 van leidster Van Vleuten.

Foto (archief) Paul Hinninck

Top 10 rit: 1. Marianne Vos (Ned/Waowdeals Pro CT) 121,6 km/3u06:38 (gem. 39,09 km/u); 2. Elisa Longo Borghini (Ita); 3. Lucinda Brand (Ned); 4. Giorgia Bronzini (Ita) 0:23; 5. Soraya Paladin (Ita); 6. Maria Giulia Confalonieri (Ita); 7. Sofia Bertizzolo (Ita); 8. Elena Cecchini (Ita); 9. Nadia Quagliotto (Ita); 10. Eugenia Bujak (Slo).

Top 10 stand: 1. Annemiek van Vleuten (Ned/Mitchelton-Scott) 19u32:24; 2. Lucinda Brand (Ned) 2:29; 3. Ashleigh Moolman (ZAf) 2:51; 4. Amanda Spratt (Aus) 2:53; 5. Katarzyna Niewiadoma (Pol) 4:21; 6. Megan Guarnier (USA) 4:33; 7. Cecilie Uttrup Ludwig (Den) 4:59; 8. Ruth Winder (USA) 5:52; 9. Elisa Longo Borghini (Ita) 6:05; 10. Sabrina Stultiens (Ned) 6:36.
 

 

Minke Slingerland net als vorig jaar de beste in Vrasene

Minke Slingerland net als vorig jaar de beste in Vrasene

Annemiek van Vleuten heerst in klimtijdrit Giro Rosa