Amanda Spratt grijpt de macht in Giro Rosa

Amanda Spratt heeft op de zesde dag van de Giro Rosa een dubbelslag gerealiseerd. De Australische reed op de slotklim naar Gerola solo naar de winst – na de twee overwinningen van Jolien D’hoore al de derde voor Mitchelton-Scott – en had ook voldoende voorsprong om meteen de leiderstrui over te nemen van Ruth Winder.

De rit van Sovico naar Gerola was aangekondigd als de eerste grote test voor de rensters met ambities richting eindzege. Het was dan ook de eerste met aankomst bergop, slotklim van dertien kilometer met een gemiddeld stijgingspercentage van zes procent. De lange aanloop was nagenoeg vlak en buiten korte aanvalspogingen van eerst Anna Plichta met Dani Christmas en even later Ilaria Sanguineti met Sandra Alonso in de aanvangsfase viel er heel lang nauwelijks iets te noteren. Een mechanisch probleem van Elisa Longo Borghini was nog het meest spraakmakende wedstrijdfeit.

Zodra de klim werd aangevat, dunde het peloton echter heel snel uit en na een vijftal kilometer klimmen restte nog slechts een elitegroepje van zestien rensters. Dat werd nog verder uitgedund, tot er met Katarzyna Niewiadoma, Ashleigh Moolman, Magarita Victoria Garcia, Annemiek van Vleuten en Amanda Spratt nog vijf leidsters overbleven. Op vier kilometer van de finish ging Spratt solo, achter haar konden enkele rensters opnieuw aansluiting vinden bij de eerste achtervolgsters. Spratt werd echter niet meer verontrust. Van Vleuten maakte het feestje voor Mitchelton-Scott compleet door de tweede plaats op te eisen, Moolman werd derde.

Top 10 rit: 1. Amanda Spratt (Aus/Mitchelton-Scott) 114,1 km/2u57:49 (gem. 38,50 km/u); 2. Annemiek van Vleuten (Ned) 0:29; 3. Ashleigh Moolman (ZAf) 0:31; 4. Megan Guarnier (USA) 0:32; 5. Ane Santesteban (Spa); 6. Margarita Victoria Garcia (Spa); 7. Katarzyna Niewiadoma (Pol) 0:34; 8. Sabrina Stultiens (Ned) 0:35; 9. Lucinda Brand (Ned); 10. Cecilie Uttrup Ludwig (Den).

Top 10 stand: 1. Amanda Spratt (Aus/Mitchelton-Scott) 15u38:44; 2. Ruth Winder (USA) 0:30; 3. Annemiek van Vleuten (Ned) 0:33; 4. Lucinda Brand (Ned) 0:40; 5. Ashleigh Moolman (ZAf) 0:58; 6. Cecilie Uttrup Ludwig (Den) 1:06; 7. Katarzyna Niewiadoma (Pol) 1:16; 8. Megan Guarnier (USA) 1:49; 9. Leah Kirchmann (Can) 2:08; 10. Sabrina Stultiens (Ned) 2:31.
 

Annemiek van Vleuten heerst in klimtijdrit Giro Rosa

Ruth Winder pakt ritzege en leiderstrui in Giro Rosa

Ruth Winder pakt ritzege en leiderstrui in Giro Rosa