Ruth Winder pakt ritzege en leiderstrui in Giro Rosa

Ruth Winder pakt ritzege en leiderstrui in Giro Rosa

In de Giro Rosa heeft Ruth Winder een dag na haar 25ste verjaardag de vijfde rit met start en aankomst in Omegna op haar naam geschreven. De Amerikaanse versloeg haar medevluchters Tayler Wiles en Alice Maria Arzuffi. Winder is na Ellen van Dijk, Lucinda Brand en Leah Kirchmann ook de vierde renster van Team Sunweb in de roze leiderstrui.

Al na een tiental kilometer reed een interessante kopgroep van twaalf rensters weg. Die bestond uit Christine Majerus, Elena Cecchini, Clara Koppenburg, Eugénie Duval, Sarah Roy, Liane Lippert, Barbara Guarischi, Silvia Persico, Maria Giulia Confalonieri, Chiara Consonni, Dani Rowe en Emilia Fahlin. Een goede veertig kilometer verder bereikten ze hun maximale voorsprong van iets meer dan één minuut, daarna werd de snelheid in het peloton opgedreven en op vijftig kilometer van de finish volgde de hergroepering.

Vervolgens was het vooral wachten op de beklimming van tweede categorie naar Someraro, goed voor zes kilometer met een gemiddelde van zeven procent en top op iets meer dan dertig kilometer van de finish. Een echte aanval bleef er uit, maar het eerste peloton werd wel gereduceerd tot 35 rensters. Ook na de top was het parcours nog heuvelachtig en daarvan maakten Alice Maria Arzuffi, Ruth Winder en Tayler Wiles gebruik om afstand te nemen, tot iets meer dan een minuut.

Er volgde een reactie van Katarzyna Niewiadoma, Amanda Spratt en Elisa Longo Borghini, maar dat lieten de andere favorieten niet toe. De drie leidsters kregen wel verder vrijgeleide en mochten onderling strijden voor de ritwinst. Arzuffi probeerde het nog met een late demarrage, maar dat lukte niet. Winder pakte de zege voor Wiles en Arzuffi, de roze leiderstrui kreeg ze er als bonus bovenop.

Foto (archief) Paul Hinninck

Top 10 rit: 1. Ruth Winder (USA/Team Sunweb) 117,7 km/3u01:06 (gem. 39,00 km/u); 2. Tayler Wiles (USA) 0:01; 3. Alice Maria Arzuffi (Ita); 4. Marianne Vos (Ned) 1:17; 5. Megan Guarnier (USA); 6. Elisa Longo Borghini (Ita); 7. Maria Giulia Confalonieri (Ita); 8. Amanda Spratt (Aus); 9. Soraya Paladin (Ita); 10. Nadia Quagliotto (Ita).

Top 10 stand: 1. Ruth Winder (USA/Team Sunweb) 12u39:36; 2. Leah Kirchmann (Can) 1:18; 3. Lucinda Brand (Ned) 1:24; 4. Amanda Spratt (Aus) 1:29; 5. Annemiek van Vleuten (Ned); 6. Ellen van Dijk (Ned) 1:35; 7. Lotta Lepistö (Fin) 1:42; 8. Cecilie Uttrup Ludwig (Den) 1:50; 9. Ashleigh Moolman (ZAf); 10. Katarzyna Niewiadoma (Pol) 2:01.
 

 

Amanda Spratt grijpt de macht in Giro Rosa

Tweede opeenvolgende ritzege voor Jolien D'hoore in Italië