Anisha Vekemans viert selectie Giro Rosa met winst in Beveren-Waas

Anisha Vekemans viert selectie Giro Rosa met winst in Beveren-Waas

Eén dag nadat ze van haar team Alé Cipollini het nieuws had gekregen dat ze komende vrijdag mag starten in de Giro Rosa heeft Anisha Vekemans de wedstrijd in Beveren-Waas op haar naam geschreven. In een sprint met vier rekende ze gemakkelijk af met de Britse Crystal Lane-Wright en de Nieuw-Zeelandse dames Alicia Evans en Kate Wightman.

Ondanks de concurrentie van het BK ploegentijdrijden in Borlo, gewonnen door Lotto Soudal Ladies voor Doltcini-Van Eyck Sport en Experza-Footlogix, passeerden toch nog 60 rensters de inschrijvingstafel in Beveren-Waas, waar 21 rondjes van 4,4 kilometer wachtten. In de openingsronde kozen met Yva Geluk en Quinty van de Guchte twee Nederlandse rensters al meteen voor de aanval. Zij kregen even later gezelschap van Loes Sels, met zijn drieën namen ze maximaal veertig seconden voorsprong, maar bij het ingaan van de zevende ronde werden ze weer gegrepen door het peloton.

Niet veel later probeerden de Nieuw-Zeelandse Deborah Paine en Ellen Van Loy een kloof te slaan, maar die aanval was van korte duur. Femke Verstichelen was de volgende die het probeerde. De tweede in de stand van de Ladies Cycling Trophy Oost-Vlaanderen hield het iets meer dan drie ronden vol, daarna werd ze in de spits afgelost door Crystal Lane-Wright.

Dit was meteen de aanzet tot de beslissende ontsnapping. De Britse kreeg eerst het gezelschap van haar landgenote Keira McVitty, de Nederlandse Kylie Waterreus, Kim Van den Steen, Alicia Evans en Loes Sels. Zij verzamelden een halve minuut voorsprong, kloof die nog werd overbrugd door Anisha Vekemans, Ellen Van Loy, Jessy Druyts, Kate Wightman en Bronwyn MacGregor.

Die nieuw gevormde kopgroep viel uit elkaar toen in de op twee na laatste ronde Vekemans, Lane-Wright, Evans en Wightman een kloofje sloegen. De vier hielden stand en in de sprint was Vekemans duidelijk de snelste. Ook bij de achtervolgsters kwam er nog afscheiding en Van Loy pakte de vijfde plaats.

“Wat een lastige wedstrijd”, stelde winnares Anisha Vekemans. “De warmte en de hevige wind speelden zeker een rol. Ik had al enkele keren geprobeerd om een aanval op te zetten, maar ik kreeg nauwelijks ruimte. Toen dan naar het einde toe een groepje van zes voorop was geraakt, was het duidelijk dat er gereageerd moest worden. We moesten knokken om de kloof te overbruggen, maar mede dankzij een heel sterke Ellen Van Loy is dat toch gelukt. Het moment waarop we dan uiteindelijk met vier konden wegrijden, was raar. In de laatste bocht voor de lange weg richting finish liet er eentje een gat vallen, we moesten eigenlijk niet versnellen.”

“Zegezeker was ik niet, want ik kende de sprintkwaliteiten van mijn drie gezellen niet en vreesde ook een beetje dat ze samen tegen mij zouden rijden. Gelukkig viel alles in de juiste plooi. Deze zege, zelfs al is het maar in een kermiskoers, doet zoveel deugd. Ik heb een moeilijk jaar achter de rug en ben heel blij dat ik voor mijn ploeg eindelijk eens een zege kon boeken. Beter kon ik het goede nieuws van mijn selectie voor de Giro Rosa niet vieren. Ik stond gepland voor de Krasna Lipa in Tsjechië, maar gisteren kreeg ik dan een telefoontje dat ik mag afreizen richting Verbania om er komende vrijdag te starten in de Giro. Het wordt mijn eerste rittenkoers in meer dan een jaar. Het zal heel lastig zijn, maar hopelijk kan het mij op weg helpen naar een sterk einde van het seizoen.”

Foto (archief) Paul Hinninck

Top 10: 1. Anisha Vekemans (Alé Cipollini) 92,4 km/2u24:10; 2. Crystal Lane-Wright (GBr); 3. Alicia Evans (NZl); 4. Kate Wightman (NZl); 5. Ellen Van Loy 0:22; 6. Kylie Waterreus (Ned); 7. Kim Van den Steen; 8. Loes Sels; 9. Jessy Druyts 1:01; 10. Keira McVitty (GBr).

 

Hanneke Van Gucht klopt Mieke Docx en Jessy Druyts in Watervliet

Hanneke Van Gucht klopt Mieke Docx en Jessy Druyts in Watervliet

Elle Anderson wint kermiscriterium Nieuwpoort na lange solo

Elle Anderson wint kermiscriterium Nieuwpoort na lange solo