Annelies Dom verovert Belgische titel in Binche

Annelies Dom verovert Belgische titel in Binche

In Binche heeft Annelies Dom na een sterke ploegprestatie van Lotto Soudal Ladies de Belgische titel veroverd. In een sprint met vier ging ze haar ploeggenote Valerie Demey, Sanne Cant en Sofie De Vuyst vooraf. Nathalie Bex werd zesde en dat leverde haar de titel bij de beloften op, voor Saartje Vandenbroucke en Lotte Rotman.

De dames waren nauwelijks het centrum van Binche uit toen vijfvoudig nationaal kampioene tijdrijden Ann-Sophie Duyck al een fietswissel moest doorvoeren. Ze was nog niet terug in het peloton toen Alana Castrique, Kim de Baat, Sarah Ten Hartog en Fatima Berton reeds na drie kilometer een aanval opzetten. Het peloton liet aanvankelijk begaan zodat het viertal snel een maximale voorsprong van 1:50 kon opbouwen.

Na een reactie van Ditte Lenseclaes zakte die bonus tot iets minder dan een minuut, na de hergroepering achter de leidsters was Laura Verdonschot de volgende die in de reactie ging. Ze kreeg even later het gezelschap van Lotte Kopecky en samen reden ze tot bij de kopgroep. Op de beklimming richting finish aan het einde van de derde van zes ronden ging Kopecky alleen door, maar een voorsprong van zeventien seconden op een versplinterend peloton was niet voldoende om haar inspanning al door te zetten.

Het bleef onrustig en we kregen snel een nieuwe aanval van Kelly Van den Steen en Sanne Cant, Sofie De Vuyst maakte er even later een drietal van. Ook Annelies Dom maakte de oversteek en werd de tweede renster van Lotto Soudal in de kopgroep, in het peloton ging de snelheid er even helemaal uit en de kloof groeide tot één minuut. Onder meer Jolien D’hoore zorgde voor een halvering van die bonus.

Toen het in het peloton opnieuw wat stilviel, trokken met eerst Valerie Demey en vervolgens Julie Van de Velde nog twee rensters van Lotto Soudal in de tegenaanval. Voor Van de Velde ging het iets te snel, Demey kreeg wel het gezelschap van Ann-Sophie Duyck en Kaat Hannes en dat drietal kwam net voor het ingaan van de slotronde aansluiten bij de kopgroep. Met een achterstand van 25 seconden was ook het peloton echter nog niet uitgeteld.

Terwijl vanuit de grote groep Jessy Druyts een reactie op gang probeerde te brengen, ontsnapten vooraan Dom en De Vuyst. Demey en Cant pikten even later opnieuw aan, de andere drie werden bijgehaald door de sterksten van het peloton. Het verschil bleef vervolgens schommelen rond de twintig seconden. Hannes en Mieke Docx gingen nog zonder succes op zoek naar de leidsters, waar De Vuyst alle aanvallen van de Lotto-rensters pareerde. Onder de rode vod probeerde ze het dan zelf, maar de anderen kraakten niet. Cant zette de sprint in, bij De Vuyst sloeg de ketting even van het tandwiel waardoor ze kansloos was, Dom en Demey gingen Cant voorbij.

Dom.jpg

Annelies Dom: “Ik wist dat ik veel kans had in sprint met deze kopgroep”

“Ik heb heel weinig zeges op mijn palmares, dus is dit ongetwijfeld ook de mooiste”, was de 32-jarige Dom duidelijk. “Ik heb een heel druk programma en combineer het koersen met studies die ik opnieuw heb aangevat. Van maandag tot donderdag heb ik ook examens, maar ik heb de keuze gemaakt om alles op dit BK te zetten en heb nauwelijks gestudeerd. Ik ben dan ook heel blij en opgelucht dat ik dit al tot een goed einde heb gebracht. Ik ben niet traag in een sprint en wist dat als De Vuyst op de laatste klim geen kloof zou kunnen slaan, ik heel veel kans had om te winnen. Cant ging de sprint dan van heel ver aan, ik heb me vastgebeten in haar wiel en heb voluit gesprint tot op de meet.”

“Ik wil ook mijn team bedanken voor het vertrouwen en benadrukken dat we vandaag vooral ook collectief een sterke prestatie hebben neergezet”, betrok Dom haar ploeggenoten in de hulde. “Kopecky werd wat geviseerd, wat het voor haar moeilijk maakte, maar we hebben het in groep opgelost. Eerst had ik vooraan al Kelly Van den Steen in steun, Valerie Demey kwam er dan later nog bij, ook Julie Van de Velde heeft uitstekend werk geleverd. Kortom, ik denk dat iedereen binnen de ploeg trots mag zijn op wat we vandaag hebben gerealiseerd.”

“Eerste en tweede, veel beter kan niet”, zei Valerie Demey. “Ik ben zeker niet ontgoocheld met de tweede plaats, want Annelies is hoe dan ook sneller in de sprint. We hebben het plan om ons een tweetal ronden kalm te houden en dan de koers open te breken perfect uitgevoerd. We waren altijd in numeriek overwicht in de kopgroep, Lotte hielden we in het peloton achter de hand. In de sprint ging Cant heel vroeg aan en daardoor werden we perfect gegangmaakt richting goud en zilver.”

Podium BK.jpg

Ook Cant toonde zich heel tevreden met brons. “Dit is echt wel boven de verwachtingen, zeker omdat ik in het begin een slecht gevoel in de benen had”, zei de wereldkampioene veldrijden. “Uiteindelijk probeerde ik toch maar eens mee te glippen en geraakte ik mee voorop. Ik kreeg het in de slotfase enkele keren heel moeilijk en vreesde de laatste klim, maar er werd wat getemporiseerd waardoor het toch tot een sprint met vier kwam. Ik zette die zelf in, maar wist wel dat ik tekort zou komen. Ik ben al blij dat ik er toch eentje achter mij kon houden.”

De ongelukkige Sofie De Vuyst, in het verleden al meermaals op het podium van een BK, was tot tranen toe bewogen. “Ik ben na mijn zware ongeval van vorig jaar van heel ver moeten terugkomen, maar mijn seizoen verliep al heel goed en ik was klaar voor dit BK. Ik heb mee de koers gemaakt en de allersnelsten waren niet mee in de ontsnapping. Bij het aangaan van de sprint sprong echter mijn ketting van het tandwiel en achteraf zag ik ook nog dat er een spaak uit mijn wiel was. Dit was echt een grote kans om de Belgische driekleur te grijpen.”

Podium u23.jpg

Foto's Sportfoto.be

Top 10: 1. Annelies Dom (Lotto Soudal Ladies) 103,2 km/2u48:23 (gem. 36,773 km/u); 2. Valerie Demey; 3. Sanne Cant; 4. Sofie De Vuyst 0:04; 5. Kaat Hannes 0:21; 6. Nathalie Bex 0:26; 7. Lotte Kopecky; 8. Kelly Druyts; 9. Jolien D’hoore; 10. Saartje Vandenbroucke.

Elle Anderson wint kermiscriterium Nieuwpoort na lange solo

Elle Anderson wint kermiscriterium Nieuwpoort na lange solo

Ann-Sophie Duyck pakt vijfde driekleur op rij

Ann-Sophie Duyck pakt vijfde driekleur op rij