Camila Coelho Ferreira snelste in massaspurt in Erembodegem-Terjoden

Camila Coelho Ferreira snelste in massaspurt in Erembodegem-Terjoden

De Braziliaanse Camila Coelho Ferreira (Memorial Santos Fupes) won in Erembodegem-Terjoden de vijfde Grote Prijs Van Eyck Sport. Na een geanimeerde wedstrijd draaide het toch uit op een massasprint en daarin was de 30-jarige Braziliaanse sneller dan Pascale Jeuland (Doltcini-Van Eyck) en Jessy Druyts (Experza-Footlogix).

Met 111 rensters, waaronder ruim dertig dames van UCI-teams, kregen de organisatoren een heel mooi deelnemersveld aan de start voor hun wedstrijd over 98,4 kilometer, verdeeld over zes grote ronden. Het parcours met best wat hellende stroken zorgde van bij de start voor animo, al bleek wegrijden niet meteen evident. In de tweede ronde raakten de Française Marion Sicot en de Duitse Jacqueline Dietrich toch voorop en hoewel deze laatste heel even verkeerd reed bij een kruispunt, slaagde het duo erin om een halve minuut voorsprong te nemen. Desondanks zat hun vlucht er nog voor het einde van die tweede ronde al op.

Even later tekenden Saartje Vandenbroucke en de Oostenrijkse Sarah Rijkes voor een versnelling. Op korte tijd reden zij een voorsprong van driekwart minuut bijeen. Een eerste reactie van onder meer Jesse Vandenbulcke kende geen succes, Kaat Hannes en de Duitse Daniela Gass slaagden er in de voorlaatste ronde wel in om snel dichterbij te komen. Op twintig kilometer van de finish was de kloof gedicht en zo gingen ze met zijn vieren aan het commando de slotronde in, al was het met minder dan een halve minuut voorsprong op het peloton.

De complete hergroepering liet niet lang op zich wachten. Even later scheidde een groep van zo’n vijftien rensters zich even af, maar toen die tot de orde werden geroepen, viel het plots compleet stil. Op een vijftal kilometer van de finish waagde Sofie De Vuyst, in 2014 de allereerste winnares van deze wedstrijd, haar kans. Kelly Van den Steen pikte aan, verdere reactie liet even op zich wachten. Uiteindelijk werd het tempo in het peloton toch weer opgevoerd en op een kilometer van de finish werden De Vuyst en Van den Steen gegrepen, waarna het regelrecht richting de door Coelho Ferreira gewonnen massasprint ging.

Podium.jpg

“Ik ging de sprint vanuit vierde of vijfde positie zelf aan, omdat ik zeker niet ingesloten wilde raken”, zei de Braziliaanse. “Ik was de voorbije weken in goede conditie en kon al enkele mooie ereplaatsen behalen, maar ik wilde onze trip toch wel graag beëindigen met een overwinning. Dit weekend waren de laatste kansen, want begin volgende week keren we met de ploeg terug naar Brazilië. Het was een harde en snelle wedstrijd op een uitdagend parcours, maar ik merkte wel dat aanvalsters nooit echt ver konden wegrijden en zo groeide het geloof dat het weleens tot een sprint zou kunnen komen en dat ik de kans zou krijgen om voor de zege te gaan.”

Brasil.jpg

Foto's Paul Hinninck

Top 10: 1. Camila Coelho Ferreira (Bra/Memorial Santos Fupes) 98,4 km/2u32:40; 2. Pascale Jeuland (Fra); 3. Jessy Druyts; 4. Daniela Gass (Dui); 5. Sarah Inghelbrecht; 6. Janine van der Meer (Ned); 7. Mieke Docx; 8. Shari Bossuyt; 9. Valerie Demey; 10. Karlijn Swinkels (Ned).

 

Kaat Hannes wint in Prosperpolder en lijkt klaar voor BK

Kaat Hannes wint in Prosperpolder en lijkt klaar voor BK

Jolien D'hoore wint bij terugkeer in peloton openingsrit Women's Tour

Jolien D'hoore wint bij terugkeer in peloton openingsrit Women's Tour