Jolien D'hoore wint bij terugkeer in peloton openingsrit Women's Tour

Jolien D'hoore wint bij terugkeer in peloton openingsrit Women's Tour

Wat een terugkeer in het peloton voor Jolien D’hoore, exact drie weken en twee dagen nadat ze bij een val een sleutelbeenbreuk opliep. In de Britse Women’s Tour (World Tour) versloeg ze aan het einde van de eerste rit Marta Bastianelli en Coryn Rivera in een massasprint.

Op maandag 21 mei kwam D’hoore tijdens een pistemeeting in het Duitse Dudenhofen ongelukkig ten val. Ze liep een sleutelbeenbreuk op en werd een dag later al geopereerd. Na een goed verlopen revalidatie werd beslist dat ze al in deze Women’s Tour haar wederoptreden zou maken. Vorig jaar won ze daarin de slotetappe in de straten van Londen, maar dat ze nu meteen opnieuw de ritzege zou boeken, dat had de Belgische kampioene zelf niet durven dromen.

“Voor de start wist ik niet echt hoe het met mijn conditie was gesteld, maar het team had voor de volle honderd procent vertrouwen in mij en mijn ploeggenotes deden het perfect in aanloop naar de sprint”, stelde D’hoore. “Het was heel licht bergop en wind in het nadeel, maar hoewel ik vrij vroeg op kop kwam, liep alles perfect. Dit is uiteraard de ideale manier om aan deze wedstrijd te beginnen, de druk is nu helemaal weg.”

De zege kwam er na een 130 kilometer lange rit tussen Framlingham en Southwold die met een stevig tempo werd afgehaspeld. Afscheiding kwam er zelden en als er dan toch eens een breuk kwam in het peloton, werd die binnen de kortste keren gedicht. Op zo’n 25 kilometer van de finish was er nog een aanvalspoging van Susanne Andersen. De Noorse slaagde er zowaar in om twintig seconden voorsprong te nemen, maar dat was uiteraard veel te weinig om het tot de finish uit te zingen.

In de slotkilometers hielden de ploegen van de sprintsters de boel gesloten, in de massasprint bleef D’hoore Bastianelli een fietslengte voor. Coryn Rivera, Giorgia Bronzini en Amalie Dideriksen maakten de top vijf compleet. D’hoore is uiteraard ook de eerste leidster.

Foto Paul Hinninck

Top 10: 1. Jolien D’hoore (Mitchelton-Scott) 130 km/3u14:39 (gem. 40,07 km/u); 2. Marta Bastianelli (Ita); 3. Coryn Rivera (USA); 4. Giorgia Bronzini (Ita); 5. Amalie Dideriksen (Den); 6. Marianne Vos (Ned); 7. Roxane Fournier (Fra); 8. Kirsten Wild (Ned); 9. Hannah Barnes (GBr); 10. Barbara Guarischi (Ita).

Camila Coelho Ferreira snelste in massaspurt in Erembodegem-Terjoden

Camila Coelho Ferreira snelste in massaspurt in Erembodegem-Terjoden

Janine van der Meer snelste van het pak in Flanders Diamond Tour

Janine van der Meer snelste van het pak in Flanders Diamond Tour