Marta Bastianelli ook in Trofee Maarten Wynants de snelste in massasprint

Marta Bastianelli ook in Trofee Maarten Wynants de snelste in massasprint

In Houthalen-Helchteren werd zoals vooraf een beetje verwacht wederom met het hele pak gesprint om de bloemen in de Trofee Maarten Wynants (UCI 1.1). Zoals al enkele malen dit seizoen was het opnieuw de Italiaanse voormalige wereldkampioene Marta Bastianelli (Alé Cipollini) die zich de snelste toonde. De Nederlandse meiden Monique van de Ree (Waowdeals) en Lorena Wiebes (Parkhotel Valkenburg) grepen de dichtste ereplaatsen.

Een parcours van twaalf kilometer diende tien keer te worden afgelegd in een zonovergoten Helchteren. Dat zonnige weer inspireerde echter niet tot veel ondernemerschap bij het mondiale gezelschap. De vele lange rechte stukken in de omloop zijn dan ook niet meteen gunstig voor aanvallers, zeker als het gemiddelde nog eens boven de 42,5 kilometer per uur uitkomt.

Lisa Küllmer, Corinna Lechner en Bente van Teeseling deden om de beurt wel een poging om weg te geraken, maar meer dan een handvol seconden kregen ze niet. In de tweede wedstrijdhelft zorgde het Nederlandse duo Esther van Veen-Femke Geeris voor een aanval met iets meer draagkracht. Onder impuls van de Lotto Soudal Ladies, die de leidersplaats van Marjolein van 't Geloof in het rushesklassement van de Lotto Cycling Cup wilden verdedigen, kwam het ook toen tot een hergroepering.

Dan maar naar een nieuwe massasprint aan het einde van een Belgische internationale wedstrijd. En voor Marta Bastianelli was het na Gent-Wevelgem, de GP Dottenijs en de Brabantse Pijl voor de vierde keer raak op Belgische bodem. Monique van de Ree was haar dichtste belager, de piepjonge Lorena Wiebes (19) werd derde en de Française Pascale Jeuland had aan de vierde plaats genoeg om de leiding te behouden in de Lotto Cycling Cup. Kaat Hannes werd de beste landgenote, zij finishte nog net in de top tien. Ook opvallend was de zevende plaats voor Thi That Nguyen, een 21-jarige Vietnamese die momenteel opleiding geniet in het World Cycling Centre van de UCI in het Zwitserse Aigle.

Marta.jpg

Foto's Paul Hinninck

Top 10: 1. Marta Bastianelli (Ita/Alé Cipollini) 120 km/2u48:48 (gem. 42,654 km/u); 2. Monique van de Ree (Ned); 3. Lorena Wiebes (Ned); 4. Pascale Jeuland (Fra); 5. Maria Giulia Confalonieri (Ita); 6. Marjolein van ’t Geloof (Ned); 7. Thi That Nguyen (Vie); 8. Marta Cavalli (Ita); 9. Martina Fidanza (Ita); 10. Kaat Hannes.

 

Kirstie van Haaften snelste van het pak in Sinaai

Kirstie van Haaften snelste van het pak in Sinaai

Sanne Bouwmeester pakt uit met knappe solo in Schellebelle

Sanne Bouwmeester pakt uit met knappe solo in Schellebelle