Kirstie van Haaften snelste van het pak in Sinaai

Kirstie van Haaften snelste van het pak in Sinaai

Zoals eerder op de dag in de Trofee Maarten Wynants draaide het ook in Sinaai uit op een massasprint. De Nederlandse eerstejaarsbelofte Kirstie van Haaften, vorige week al derde in Wortegem-Petegem, versloeg haar teamgenote Minke Bakker en de Française Alphanie Midelet.

Van Haaften had er blijkbaar zin in, want vrijwel meteen na de start ontsnapte ze samen met de Britse Laura Greenhalgh uit het 86 rensters tellende peloton. Bij de eerste doortocht aan de finish, na amper acht kilometer, had het duo al bijna anderhalve minuut voorsprong. Dat liep in de tweede ronde even op tot twee minuten, maar Van Haaften kreeg te weinig steun van haar Britse gezel en het peloton kwam vanaf ronde drie snel dichterbij. Van Haaften kwam nog solo door na vier van de elf ronden, daarna volgde de hergroepering.

In het verdere verloop van de wedstrijd bleef het peloton nagenoeg gesloten, op korte uitvalspogingen van eerst Susanne Meistrok en enkele ronden later Jesse Vandenbulcke na. Meest ophefmakende was nog de uitsluiting van de Nederlandse Dorien Geertsema voor het rijden op een voetpad in het dorpscentrum van Sinaai.

Een massasprint zat er aan te komen, al probeerde de Japanse Tsubasa Makise die in de slotronde nog te ontlopen. Ze slaagde erin om honderd meter voorsprong te nemen, maar tegen het jagende peloton had ze geen kans. In een langgerekte sprint was Van Haaften duidelijk de snelste. Marjon Claus was eerste Belgische op plaats vier en dat leverde de renster van De Sprinters Malderen ook de nationale titel bij de studenten op. Voor de rest was de top tien heel Nederlands getint, met op plaats acht Anouk Rijff, die na veel lichamelijk leed haar eerste wedstrijd sinds 11 september 2016 reed.

“Mijn vroege aanval had me toch wel wat krachten gekost”, begon Van Haaften haar wedstrijdverhaal. “Vooral de heel lange rechte weg richting finish was door de tegenwind heel zwaar. Toen het peloton naderde, heb ik dan ook vrij snel beslist om niet langer vol door te gaan en wat te eten. Na de hergroepering wilden we met de ploeg proberen om vaak aan te vallen, maar ruimte kwam er nog nauwelijks. Daarom zetten we in de finale een treintje op voor Minke Bakker, maar het was zo’n chaos in de slotkilometer dat we elkaar wat uit het oog verloren. Toen ik overspoeld dreigde te worden, ben ik de sprint van ver aangegaan en ik ben blijven geven tot de finish. Er kwam niemand meer over en zo boekte ik een eerste zege bij de elite. Ook mooi dat Minke nog tweede werd.”

Foto Paul Hinninck

Top 10: 1. Kirstie van Haaften (Ned/Restore Cycling) 88 km/2u19:18; 2. Minke Bakker (Ned); 3. Alphanie Midelet (Fra); 4. Marjon Claus; 5. Sanne Bouwmeester (Ned); 6. Susanne Meistrok (Ned); 7. Daimy Hellemons (Ned); 8. Anouk Rijff (Ned); 9. Nienke Wasmus (Ned); 10. Ymke Stegink (Ned).

 

Poolse Marta Lach is Jessy Druyts te snel af in Puivelde

Poolse Marta Lach is Jessy Druyts te snel af in Puivelde

Marta Bastianelli ook in Trofee Maarten Wynants de snelste in massasprint

Marta Bastianelli ook in Trofee Maarten Wynants de snelste in massasprint