Shari Bossuyt rijdt oppermachtig naar Belgische titel bij de junioren

Shari Bossuyt rijdt oppermachtig naar Belgische titel bij de junioren

Shari Bossuyt heeft haar rol als uitgesproken topfavoriete voor het BK dames junioren in Lacs de l’Eau d’Heure helemaal waargemaakt. Op twintig kilometer van de finish ontsnapte ze uit een kopgroep van zeven, ze won uiteindelijk met bijna vijf minuten voorsprong.

Met 33 waren ze om op zoek te gaan naar een opvolgster voor Lotte Rotman, die vorig jaar in Oosterzele Jinse Peeters en toenmalig eerstejaars Bossuyt versloeg in een groepssprint. Dat scenario werd op het lastige parcours in Lacs de l’Eau d’Heure niet verwacht en al tijdens de eerste van vijf ronden werden verscheidene rensters gelost. Bossuyt en Tine Rombouts verzamelden ondertussen even een kleine voorsprong, maar het was duidelijk nog te vroeg om al meteen vol door te gaan. Ook een poging van Aiko Uyttenhove was van korte duur.

Half koers, bij de derde beklimming van de Petit Poggio, ontplofte de koers helemaal. Met Bossuyt, Amber Aernouts, Luca De Langhe, Uyttenhove, Ellen Feytens, Jade Lenaers en Ines Malfait vormden nog slechts zeven rensters de kopgroep, dit met een voorsprong van een halve minuut. Die bonus werd al snel verdubbeld, zodat met zeven titelkandidaten de laatste twee ronden werden aangevat.

Onderweg.jpg

Bij de volgende beklimming van de Petit Poggio, op twintig kilometer van de finish, liet Bossuyt haar gezellen ter plaatse. Een reactie van Uyttenhove en Feytens kende geen succes en in geen tijd pakte Bossuyt een halve minuut. Bij het aanvatten van de slotronde had de topfavoriete zelfs al 1:12 voorsprong en was de titelstrijd beslist. Uiteindelijk won ze nog met een indrukwekkende voorsprong van 4:59. In de sprint voor de tweede plaats maakte ploeggenote Lenaers het feestje voor Doltcini-Van Assche compleet door zilver te pakken, Feytens veroverde brons.

“Het leek wellicht eenvoudig, maar als iedereen je viseert, moet je het toch zo verstandig mogelijk proberen aanpakken”, zei Bossuyt. “Te snel alleen voorop gaan rijden leek me geen goed idee, want dan zou ik het mezelf moeilijk hebben gemaakt. Wachten tot de slotronde of de sprint was in mijn ogen ook niet de beste optie, want je weet nooit wat er allemaal kan gebeuren. Ik denk dat ik vandaag een heel goed moment heb gekozen om aan te gaan, zeker omdat ik met Jade Lenaers nog een ploeggenote had in de kopgroep om eventuele tegenaanvallen te neutraliseren. De resterende afstand was ideaal gezien mijn capaciteiten als tijdrijdster.”

Podium.jpg

“Het geeft in ieder geval een speciaal gevoel om in een Belgisch kampioenschap solo over de meet te kunnen rijden. Toch blijf ik liever met beide voetjes op de grond. In eigen land steek ik er misschien soms een beetje bovenuit, maar om ook Europees of op wereldniveau de top te bereiken, heb ik nog een lange weg te gaan. Dat heb ik tijdens het jongste WK piste bij de elite kunnen ervaren. Ik wil beide disciplines overigens zo lang mogelijk blijven combineren. De Europese kampioenschappen voor junioren op weg en baan worden belangrijke doelen de komende maanden.”

Foto’s Sportfoto.be

Top 10: 1. Shari Bossuyt (Doltcini-Van Assche Development Team) 70 km/2u09:34 (gem. 32,416 km/u); 2. Jade Lenaers 4:59; 3. Ellen Feytens; 4. Aiko Uyttenhove; 5. Amber Aernouts 5:01; 6. Ines Malfait; 7. Luca De Langhe; 8. Luna Renders 6:18; 9. Lotte Popelier 6:22; 10. Amber Lacompte 6:24.

 

Sarah Roy en Gracie Elvin voeren onwaarschijnlijk nummer op in Gooik

Sarah Roy en Gracie Elvin voeren onwaarschijnlijk nummer op in Gooik

Nieuw-Zeelandse Bronwyn MacGregor wint solo in De Pinte

Nieuw-Zeelandse Bronwyn MacGregor wint solo in De Pinte