Sarah Roy en Gracie Elvin voeren onwaarschijnlijk nummer op in Gooik

Sarah Roy en Gracie Elvin voeren onwaarschijnlijk nummer op in Gooik

Voor de derde keer in de jongste vier jaar ging de zege in Gooik-Geraardsbergen-Gooik naar een Australische. In 2015 en 2016 was Gracie Elvin aan het feest, nu eindigde diezelfde Elvin tweede nadat ze aan de zijde van haar ploeggenote Sarah Roy een onwaarschijnlijk sterk nummer uit de benen had geschud.

Het is nog maar zelden gezien in een topkoers bij de vrouwen. Twee rensters van dezelfde ploeg die in koppeltijdritstijl zeventig kilometer lang de wedstrijd domineren en winnen met een voorsprong van meer dan zes minuten. Beide dames reden hand in hand over de finish. Roy bolde als eerste over de streep, maar Elvin verdiende de zege evenzeer.

“Met twee in de aanval en het zo kunnen afmaken, veel mooier kan het niet worden”, zei winnares Roy. “Wat een manier om een wedstrijd naar je hand te zetten. We hadden het plan opgevat om agressief te koersen in de buurt van Geraardsbergen, bij het aansnijden van de Muur ging ik dan door. Gracie overbrugde in haar eentje de kloof op de Bosberg. Er lag nog een lang en zwaar traject te wachten, maar we voelden ons allebei goed en wisten ook dat Georgia er bij de achtervolgsters alles aan zou doen om onze vlucht te beschermen.”

Lotte Kopecky maakte haar wederoptreden na haar in februari tijdens een wedstrijd in Rumst opgelopen elleboogblessure. De renster van Lotto Soudal mengde zich bovendien in de eerste vlucht van de dag met Chiara Consonni en maar liefst vier rensters van Parkhotel Valkenburg: Esther van Veen, Nathalie van Gogh, Chanella Stougje en Lorena Wiebes. Dit feest ging echter niet door.

Menens werd het nadien toen Muur (Vesten) en Bosberg werden aangesneden. Roy voerde de forcing en kreeg vervolgens vrij snel het gezelschap van haar teamgenote Elvin. De twee keken niet om en begonnen aan een onwaarschijnlijke rit waartegen de concurrentie geen enkel verhaal had.

Met Demi de Jong, Sofie De Vuyst, Elisa Balsamo, Maria Giulia Confalonieri en Georgia Williams, een ploeggenote van Roy en Elvin, vormde zich een achtervolgend vijftal. Naderen op het ontketende leidersduo deden deze vijf echter op geen enkel ogenblik. Sofie De Vuyst probeerde zich in de slotkilometers enkele keren los te maken van haar vier concurrenten met het oog op de derde podiumplaats, maar dat lukte haar niet. In de spurt toonde Balsamo haar snelle benen door De Vuyst en de rest voor te blijven. Nog twee Belgische dames eindigden in de top tien: Jessy Druyts werd negende, Valerie Demey maakte de top tien compleet.

Foto Paul Hinninck

Top 10: 1. Sarah Roy (Aus/Mitchelton-Scott) 140 km/3u37:12 (gem. 38,674 km/u); 2. Gracie Elvin (Aus); 3. Elisa Balsamo (Ita) 6:35; 4. Sofie De Vuyst; 5. Demi de Jong (Ned); 6. Georgia Williams (NZl); 7. Maria Giulia Confalonieri (Ita); 8. Lorena Wiebes (Ned) 8:24; 9. Jessy Druyts; 10. Valerie Demey.

 

Sarah Rijkes wint Jaarmarktcriterium in Eeklo

Sarah Rijkes wint Jaarmarktcriterium in Eeklo

Shari Bossuyt rijdt oppermachtig naar Belgische titel bij de junioren

Shari Bossuyt rijdt oppermachtig naar Belgische titel bij de junioren