Poolse Marta Lach is Jessy Druyts te snel af in Puivelde

Poolse Marta Lach is Jessy Druyts te snel af in Puivelde

In het Oost-Vlaamse Puivelde (Belsele) mochten ze vrijdagavond een Poolse winnares verwelkomen op het podium. De later deze maand 21 jaar wordende Marta Lach versloeg in een sprint met twee Jessy Druyts. De Nederlandse Kylie Waterreus werd op een handvol seconden derde.

Met Aurela Nerlo was het een land- en ploeggenote van Lach die al in de eerste van zeventien ronden voor de aanval koos vanuit het 96 rensters tellende peloton. Aan het einde van de tweede ronde leek dat verhaal bijna ten einde, maar uiteindelijk was het enkel de Braziliaanse Ana Polegatch die de oversteek maakte. Het duo nam maximaal iets meer dan een halve minuut voorsprong en slaagde erin om tot half koers voorop te blijven.

Na de hergroepering bleef het peloton een tijdje gesloten, enkel bij de premiespurten kwam er telkens heel lichte afscheiding. Een massale valpartij in ronde dertien zorgde dan toch voor verbrokkeling en nadat Jessy Druyts met drie ronden te gaan een premie had meegegraaid, kreeg ze Marta Lach en Kylie Waterreus mee in haar spoor. Het drietal nam snel driekwart minuut voorsprong, een reactie van de Française Annabelle Dreville kwam te laat. De vermoeide Waterreus kon zich niet meer mengen in de door Druyts ingezette sprint, maar die moest toezien hoe Lach haar in de slotmeters nog passeerde.

“In de slotronde deed Lach niet veel kopwerk meer, maar ik ben vooral ook van veel te ver beginnen sprinten”, erkende Druyts. De Poolse winnares was uiteraard heel tevreden met haar eerste zege ooit op Belgische bodem. “Twee jaar geleden reed ik al eens de Lotto Belgium Tour. Een overwinning zat er toen nog niet in voor mij, maar ik kreeg er wel al de unieke sfeer van koersen in België mee. Het is altijd leuker koersen als er wat ambiance is aan de kant van de weg.”

Podium Puivelde.jpg

“Nu zijn we hier terug in Vlaanderen met een sterk team. Met Aurela hebben we de wedstrijd vandaag meteen in handen genomen en ook daarna probeerden we bij elke ontsnappingspoging met iemand mee te zijn. Toen we in de slotfase met drie voorop geraakten, had ik er wel vertrouwen in dat ik in de sprint een goede kans maakte op de zege”, besloot Lach, die vorig seizoen met een tweede plaats in de tweede rit van de Lotto Thüringen Ladies Tour (UCI 2.1) al dicht bij een internationale overwinning kwam.

Foto's Paul Hinninck

Top 10: 1. Marta Lach (Pol) 90 km/2u11:39; 2. Jessy Druyts; 3. Kylie Waterreus (Ned) 0:03; 4. Annabelle Dreville (Fra) 0:40; 5. Lucja Pietrzak (Pol) 1:01; 6. Femke Verstichelen; 7. Sarah Inghelbrecht; 8. Camila Ferreira (Bra); 9. Demmy Druyts; 10. Margot Dutour (Fra).

 

Lorena Wiebes snelste in 7-Dorpenomloop

Kirstie van Haaften snelste van het pak in Sinaai

Kirstie van Haaften snelste van het pak in Sinaai