Thalita de Jong snelste van vijf in Stok

Thalita de Jong snelste van vijf in Stok

Nederland boven in Stok (Kortenaken) dinsdag. Thalita de Jong (Experza-Footlogix) versloeg er in een sprint met vijf haar landgenote Kylie Waterreus en de Japanse Tsubasa Makise.

Met 81 stonden ze aan de start van de wedstrijd die ook gold als provinciaal kampioenschap van Vlaams-Brabant. Doordat de voorafgaande wedstrijd voor dames jeugd wat langer had geduurd dan verwacht, vertrokken de eliterensters met een kwartier vertraging en meteen werd beslist om een ronde minder af te werken.

In de eerste twee van nu nog tien ronden moesten geen aanvalspogingen worden genoteerd, in de derde kwam die er wel met Antonia Gröndahl. De Finse van Isorex-No Aqua kreeg meteen veertig seconden en kon die voorsprong uitbouwen tot een minuut. Net voorbij half koers kwam er reactie van een drietal met Kylie Waterreus, de Britse Illi Gardner en de Japanse Tsubasa Makise. Zij naderden snel tot op vijftien seconden, ook in het peloton werd het tempo opgedreven en de groep kwam terug tot op een halve minuut.

De drie achtervolgsters overbrugden het laatste kloofje in de zevende ronde, het peloton zag zijn achterstand opnieuw groeien tot 50 seconden. Thalita de Jong legde zich niet neer bij die situatie en zette solo de achtervolging in. Met succes, want op iets meer dan tien kilometer van de finish sloot ze aan. Bij het ingaan van de slotronde hadden de vijf anderhalve minuut voorsprong op een kansloos peloton. De vijf bleven samen en in de sprint maakte De Jong het overtuigend af. Winanda Spoor was de snelste van het peloton en werd zesde, Tiana Troch werd achttiende en dat was voldoende voor de provinciale titel.

Podium.jpg
PK.jpg

Foto's Paul Hinninck

Top 10: 1. Thalita de Jong (Ned/Experza-Footlogix) 88 km/2u21:36; 2. Kylie Waterreus (Ned); 3. Tsubasa Makise (Jpn); 4. Antonia Gröndahl (Fin); 5. Illi Gardner (GBr); 6. Winanda Spoor (Ned) 1:21; 7. Phaedra Krol (Ned); 8. Jinse Peeters; 9. Adriana Azuma Lobo (Bra); 10. Caroline Thorvik Olsen (Nor).

 

Sanne Bouwmeester pakt uit met knappe solo in Schellebelle

Sanne Bouwmeester pakt uit met knappe solo in Schellebelle

Nationale tijdrittitels voor Nathalie Bex, Shari Bossuyt en Julie De Wilde

Nationale tijdrittitels voor Nathalie Bex, Shari Bossuyt en Julie De Wilde