Anna van der Breggen ook in Luik weer de beste

Anna van der Breggen heeft na de eerste ook de tweede editie van Luik-Bastenaken-Luik gewonnen. Op de Saint-Nicolas reed ze tot bij de ontsnapte Amanda Spratt om die vervolgens in de lastige slotkilometer af te schudden.

De officiële start in Bastenaken was nog maar net gegeven toen Louise Norman Hansen al voor de aanval koos. De Deense kreeg snel het gezelschap van Maaike Boogaard en Rachel Neylan. Na twintig kilometer ging het echter te snel voor Boogaard, Vita Heine van haar kant maakte dan weer met succes de sprong vanuit het peloton. Het leidende trio nam iets meer dan een minuut voorsprong aan kilometer 35.

Dat verschil bleef vervolgens een tijd nagenoeg stabiel, maar ondertussen stapte met Elisa Longo Borghini wel een favoriete uit de koers. Op de Côte de La Vécquée, ruim vijftig kilometer van de finish, reed Julie Van de Velde vanuit het peloton naar voren. De renster van Lotto Soudal Ladies kwam zelfs als eerste boven, maar even later werd ze weer bijgehaald.

La Redoute zorgde voor een grote schifting. Er bleven nog slechts dertig rensters over vooraan, meteen erna versnelde Pauline Ferrand-Prévot. De Française nam snel veertig en maximaal 55 seconden voorsprong, maar na een felle reactie vanuit het peloton was die bonus in geen tijd verdwenen. Op de Roche-aux-Faucons werd Ferrand-Prévot in de spits afgelost door een viertal met Anna van der Breggen, Ashleigh Moolman, Megan Guarnier en Annemiek van Vleuten, niet toevallig de top vier van de Waalse Pijl.

Definitief was de afscheiding echter niet, want een achttal rensters sloot even later weer aan, waarna met Amanda Spratt de vijfde van de Waalse Pijl probeerde te anticiperen in het vooruitzicht van de Côte de Saint-Nicolas. Terwijl nog meer rensters konden terugkeren in de achtervolgende groep, pakte de Australische bijna een minuut. Aan de voet van de Saint-Nicolas waren dat nog 45 seconden, maar toch slaagde Van der Breggen erin om die kloof op korte tijd te overbruggen. In de hellende slotkilometer liet de leidster in de Women’s World Tour haar Australische gezel ter plaatse. Van Vleuten en Moolman volgden op de plaatsen drie en vier, Ellen van Dijk won de sprint van een eerste groepje en werd vijfde. Sofie De Vuyst was eerste Belgische op plaats twintig.

“Het was niet de gemakkelijkste koers om tactisch in te schatten”, verklaarde Van der Breggen. “Op de hellingen kwamen de sterkste rensters weliswaar naar voren, maar erna konden er altijd nog anderen terugkeren uit de achtergrond. De aanval van Spratt maakte het ook lastig. We wilden in de achtervolging niet meteen te veel werken om krachten te sparen, maar anderzijds mocht de kloof ook niet té groot worden. Als je na zo’n koers toch wint, dan is het heel mooi.”

Top 10: 1. Anna van der Breggen (Ned/Boels Dolmans) 136 km/3u34:23 (gem. 38,060 km/u); 2. Amanda Spratt (Aus) 0:06; 3. Annemiek van Vleuten (Ned) 0:58; 4. Ashleigh Moolman (Z-Af) 1:00; 5. Ellen van Dijk (Ned) 1:13; 6. Sabrina Stultiens (Ned); 7. Pauline Ferrand-Prévot (Fra); 8. Megan Guarnier (USA); 9. Shara Gillow (Aus); 10. Rossella Ratto (Ita).

 

Kelly Druyts op zucht van zege in Women's World Tour

Kelly Druyts op zucht van zege in Women's World Tour

Elisa Balsamo toont snelle benen in Omloop van Borsele

Elisa Balsamo toont snelle benen in Omloop van Borsele