Van der Breggen heerst vierde keer op rij op de Muur van Hoei

Van der Breggen heerst vierde keer op rij op de Muur van Hoei

Anna van der Breggen, vandaag 28 geworden, heeft zichzelf een mooi verjaardagscadeau gegeven door voor de vierde opeenvolgende keer de Waalse Pijl te winnen. Niemand deed het haar ooit voor, ze komt meteen op één zege van de absolute recordhoudster Marianne Vos.

In tegenstelling tot afgelopen zondag in de Amstel Gold Race waren er nu al kort na de start verscheidene aanvalspogingen, maar Boels Dolmans leek aanvankelijk niet van plan om ook maar iemand enige vrijheid te gunnen. Na goed dertig kilometer was de Zwitserse Doris Schweizer de gelukkige die wel wat ruimte kreeg. Toen ze iets meer dan een minuut voorsprong had genomen, gingen Sarah Inghelbrecht en Soraya Paladin zonder succes in de tegenaanval. Jolien D’hoore was ondertussen betrokken in een valpartij, maar ze kon snel haar plaats in het peloton opnieuw innemen.

Een nieuwe reactie van Ane Santesteban, Omer Shapira, Tereza Medvedova en Dalia Muccioli kende meer succes, zij sloten iets voor half koers aan bij Schweizer. Even later bereikten ze een maximale voorsprong van goed anderhalve minuut, maar bij het aanvatten van de finale zakte die bonus snel en op iets minder dan veertig kilometer van de finish werden ze bijgehaald door een eerste groep van ongeveer veertig rensters.

Op de Côte de Cherave was het aan de toppers om hun eerste kaarten op tafel te gooien. Onder impuls van Pauline Ferrand-Prévot, in 2014 de laatste winnares voor het tijdperk Van der Breggen begon, scheidden veertien rensters zich af. Even later ging de Française door met enkel nog Megan Guarnier, Janneke Ensing en Amanda Spratt in haar spoor. De anderen zagen een tweede groep terugkeren en de vier reden driekwart minuut weg na de eerste beklimming van de Muur van Hoei.  Dat verschil bleef een tijdje stabiel, maar op de Côte de Cherave werd het toch gevoelig gereduceerd en op vijf kilometer van de aankomst bleven er amper vijftien seconden over.

De vier bleven er vol voor gaan en bereikten de voet van de Muur met twintig seconden voorsprong. Onvoldoende, want in volle klim werden ze op 500 meter van de finish gegrepen. Het sein voor Van der Breggen om vol door te gaan op weg naar haar vierde opeenvolgende overwinning op de Muur van Hoei. Ashleigh Moolman werd tweede, Guarnier had nog voldoende over om de derde podiumplaats op te eisen. Van Belgische zijde zaten Kelly Van den Steen en Sofie De Vuyst in de eerste groep, zij finishten respectievelijk als 25ste en 31ste.

“Het scenario was anders dan de voorbije jaren”, zei Van der Breggen, dit seizoen ook al de beste in de Strade Bianche en de Ronde van Vlaanderen. “Guarnier zat mee in de kopgroep en daardoor moesten wij al zeker niet de achtervolging inzetten. Ik weet dat Megan hier ook dolgraag eens wil winnen en ik had het haar zeker gegund, maar uiteindelijk sloten we toch opnieuw aan en mocht ik voor die vierde opeenvolgende overwinning gaan. Deze lastige koers is me echt wel op het lijf geschreven. Het is hier trouwens echt niet enkel de laatste beklimming van de Muur die telt. Wat voordien komt, is ook heel zwaar en de manier waarop je dat aanpakt, bepaalt mee het verloop van de finale.”

Foto Paul Hinninck

Top 10: 1. Anna van der Breggen (Ned/Boels Dolmans) 118,8 km/3u10:14 (gem. 37,47 km/u); 2. Ashleigh Moolman (Z-Af) 0:02; 3. Megan Guarnier (USA); 4. Annemiek van Vleuten (Ned) 0:06; 5. Amanda Spratt (Aus) 0:17; 6. Shara Gillow (Aus) 0:19; 7. Sabrina Stultiens (Ned) 0:22; 8. Sofia Bertizzolo (Ita); 9. Anastasia Iakovenko (Rus) 0:25; 10. Margarita Victoria Garcia (Spa) 0:28.
 

BeNe Ladies Tour weerhoudt 27 ploegen uit 50 kandidaturen

BeNe Ladies Tour weerhoudt 27 ploegen uit 50 kandidaturen

Lensy Debboudt rondt solo af met winst in Haaltert

Lensy Debboudt rondt solo af met winst in Haaltert