Lensy Debboudt rondt solo af met winst in Haaltert

Lensy Debboudt rondt solo af met winst in Haaltert

Na enig twijfelen besliste Lensy Debboudt afgelopen winter om toch nog een seizoen langer te koersen, in Haaltert bewees ze dat het een goede keuze was. De 40-jarige renster van Keukens Redant rondde er een solo van bijna twintig kilometer af met winst.

Van bij de start werd een hoog tempo ontwikkeld, wat ervoor zorgde dat al snel heel wat van de 137 gestarte rensters uit het peloton werden gewaaid. Voor de rest was er elke ronde weer hetzelfde scenario. Op de hellende Hollestraat richting finish versnelden één of twee rensters met het oog op de klaarliggende premie, daarna vloeide alles weer samen. Aanvankelijk waren het vooral de dames van Health Mate-Cyclelive die zich op die manier onderscheidden, waarbij de Braziliaanse Flavia Oliveira met zeventien seconden voor de grootste voorsprong tekende.

Op iets minder dan twintig kilometer van de aankomst ontsnapte Lensy Debboudt en mede door het voorbeeldige afstoppingswerk van haar teamgenoten nam ze met nog vijftien kilometer te gaan veertig seconden voorsprong. De rensters van Doltcini-Van Eyck reduceerden het verschil tot 25 seconden bij het ingaan van de slotronde. Een hergroepering leek niet denkbeeldig, maar de sterke Debboudt hield stand en kon in de slotmeters zelfs volop genieten van haar eerste zege van het seizoen. Kelly Druyts was de snelste van het peloton en werd tweede, voor de Braziliaanse Camila Ferreira, de Nederlandse Evy Kuijpers en Sarah Inghelbrecht.

Podium.jpg

“Het was eerder bekomen dan genieten in die laatste honderd meter”, zei Debboudt achteraf. “Ik was voordien heel diep moeten gaan om uit de greep van het peloton te blijven. Toen ik demarreerde, was het eigenlijk in de hoop om met een kleiner groepje voorop te geraken. Er volgde echter niemand en al snel was mijn voorsprong te groot om het zomaar te laten lopen. Gedurende twee ronden hield ik vrij gemakkelijk stand, maar in de slotronde werd het nog lastig. Toen ik op een tweetal kilometer van de finish omkeek, zag ik aan de ene kant één renster en aan de andere kant het peloton serieus naderen. Ik vreesde er even voor, maar na al die inspanningen mocht ik het toch niet meer uit handen geven.”

Foto's Paul Hinninck

Top 10: 1. Lensy Debboudt (Keukens Redant) 94,9 km/2u28:39 (gem. 38,3 km/u); 2. Kelly Druyts 0:10; 3. Camila Ferreira (Bra); 4. Evy Kuijpers (Ned); 5. Sarah Inghelbrecht; 6. Minke Bakker (Ned); 7. Fien Delbaere; 8. Alison Jackson (Can); 9. Lotte Rotman; 10. Kylie Waterreus (Ned).

 

Van der Breggen heerst vierde keer op rij op de Muur van Hoei

Van der Breggen heerst vierde keer op rij op de Muur van Hoei

Wereldkampioene Blaak grijpt de zege in Amstel Gold Race