Anna van der Breggen snelt weergaloos naar winst in Ronde van Vlaanderen

Anna van der Breggen snelt weergaloos naar winst in Ronde van Vlaanderen

Anna van der Breggen kan blijkbaar alles. Vorig seizoen won de olympische kampioene in één week Amstel Gold Race, Waalse Pijl én Luik-Bastenaken-Luik en later deed ze er nog de Giro bovenop, begin dit seizoen was ze al de beste op de grindwegen van de Strade Bianche en nu pakte ze na een indrukwekkende solo van ruim 25 kilometer de winst in de Ronde van Vlaanderen met meer dan een minuut voorsprong.

“Het was nog vrij ver, maar ik had die plaats toch wel een beetje in mijn hoofd zitten voor een aanval”, stelde Van der Breggen. “Ik voelde me immers heel goed en wist dat ik achter mij op enkele heel sterke ploeggenotes kon rekenen om mijn vlucht te beschermen. Als ik kon volhouden tot de top van de Paterberg, had ik een heel grote kans op succes. Het laatste stuk richting finish was wel nog verschrikkelijk zwaar en ik ging wel tien keer dood, maar als even later de zege ligt te wachten, is dat helemaal niet erg. Of er iets is wat ik niet kan? Sprinten is niet mijn sterkste kant, maar in de zwaardere koersen heb ik normaal gezien altijd wel mijn kans. Zeker als we weersomstandigheden zoals dit voorjaar krijgen, want dan wordt het nog wat lastiger. Dit is zeker een overwinning die vrij hoog bovenaan mijn lijstje komt.”

Podium dames.jpg

Bij de start was het nog droog, maar al snel begon het te regenen waardoor zich een zware Ronde aankondigde. Ann-Sophie Duyck en Saartje Vandenbroucke probeerden na iets minder dan dertig kilometer mee te glippen in een vroege vlucht met acht, maar veel ruimte kregen ze niet en amper tien kilometer verder werden ze op de Paddestraat opnieuw gegrepen. Toen Natalie van Gogh kort voor de passage in Oudenaarde alleen voor de aanval koos, liet het peloton wel begaan en de Nederlandse verzamelde snel een kleine minuut voorsprong. Ze bereikte nog met voorsprong de eerste beklimmingen, maar op de Holleweg was haar vlucht voorbij.

Massale val in aanloop naar Muur

Het peloton bleef dan opnieuw een tijd gesloten, tot zich in de aanloop naar de Muur een massale valpartij voordeed met onder meer Chloe Hosking, Roxane Fournier en Julia Soek als slachtoffers. Vooraan bleven amper een twintigtal rensters over met daarbij Jolien D’hoore, die als vierde over de top kwam, en Sofie De Vuyst. Op de lange tussenstrook richting volgende beklimming konden enkele kleine groepjes en later ook een groter peloton wel opnieuw aansluiten, waardoor toch een omvangrijke groep richting finale trok.

Lotta Lepistö probeerde die snel te openen en kreeg Roxane Knetemann, Rossella Ratto, Sofia Bertizzolo, Silvia Persico, Lizzie Holden en Pascale Jeuland met zich mee, maar meer dan een handvol kilometers konden ze niet voorop blijven. Een strak tempo op de Kanarieberg zorgde ervoor dat heel wat rensters nu definitief overboord gingen, D’hoore ging vlot op de eerste rijen mee naar boven. Op de Kruisberg lag het door Amy Pieters en Ellen van Dijk opgelegde tempo echter iets te hoog voor de Belgische kampioene, De Vuyst van haar kant miste maar net de vlucht van elf met naast Pieters en Van Dijk ook nog Anna van der Breggen, Chantal Blaak, Megan Guarnier, Annemiek van Vleuten, Ashleigh Moolman, Pauline Ferrand-Prévot, Kasia Niewiadoma, Lisa Brennauer en Malgorzata Jasinska.

Lang bleven die elf niet samen, want Van der Breggen ging er boven op de Hotond alleen vandoor. Van Dijk probeerde mee te gaan, maar geraakte niet aan het wiel van de olympische kampioene en werd weer ingerekend. Verstandhouding was er niet bij de achtervolgsters en zo keerde ook de groep met D’hoore, De Vuyst, Valerie Demey en Annelies Dom snel terug. Op dat moment, ruim twintig kilometer voor de finish met nog Oude Kwaremont en Paterberg op het menu, had Van der Breggen echter al een minuut voorsprong bij elkaar gereden.

Jolien D’hoore: “Ik kwam tekort op Oude Kwaremont”

Op de Oude Kwaremont ging Moolman nog alleen in de achtervolging, maar naderen op de sterke tijdrijdster Van der Breggen lukte niet. Die stoomde door richting Oudenaarde, Moolman kreeg in de strijd voor de tweede plaats het gezelschap van Niewiadoma, Van Vleuten en Pieters. Op minder dan twee kilometer van de finish sloten ook Van Dijk, Jasinska, Brennauer, Blaak en Guarnier nog aan. Pieters maakte het feestje voor Boels Dolmans compleet door tweede te worden en daarmee ook de leiding te nemen in de Women's World Tour, Van Vleuten zorgde voor een compleet Nederlands podium. In de sprint van een volgende groep was Kirsten Wild sneller dan D’hoore, die zo twaalfde werd. Sofie De Vuyst finishte als zestiende, Annelies Dom werd twintigste.

D'hoore.jpg

“Ik had vandaag goede benen en zat de hele koers aandachtig voorin, maar op de Oude Kwaremont kwam ik zoals een beetje gevreesd tekort”, erkende D’hoore. “Ik hoopte dat enkele ploeggenoten het gat nog zouden kunnen dichten, maar dat was niet het geval. Toen wist ik dat de koers was gereden. Het blijft een doel om hier ooit eens te winnen, maar dan moet ik in de voorwacht over de Oude Kwaremont geraken. Ik spiegel me een beetje aan Alexander Kristoff. Ook hij is een sprinter die de Ronde al kon winnen. Als iemand als Van der Breggen er zo bovenuit steekt, wordt het echter heel moeilijk. Tijdens de wedstrijd had ik al gezien dat ze heel goed was. Ze ademde omzeggens niet.”

Foto's Sportfoto.be

Top 10: 1. Anna van der Breggen (Ned/Boels Dolmans) 151 km/4u08:46 (gem. 36,178 km/u); 2. Amy Pieters (Ned) 1:08; 3. Annemiek van Vleuten (Ned); 4. Ashleigh Moolman (Z-Af); 5. Chantal Blaak (Ned); 6. Malgorzata Jasinska (Pol); 7. Ellen van Dijk (Ned); 8. Lisa Brennauer (Dui); 9. Katarzyna Niewiadoma (Pol); 10. Megan Guarnier (USA) 1:11.

 

Marta Bastianelli de snelste in GP Dottignies

Marta Bastianelli de snelste in GP Dottignies

Mie Bjørndal Ottestad trotseert hagelbuien en wint in Diegem

Mie Bjørndal Ottestad trotseert hagelbuien en wint in Diegem