Ryan sneller dan D'hoore in Drentse Acht van Westerveld

Ryan sneller dan D'hoore in Drentse Acht van Westerveld

Jolien D’hoore is tweede geworden in de Drentse Acht van Westerveld (1.2), de algemene repetitie voor de wedstrijd in de Women’s World Tour van zondag. In een massasprint moest de Belgische kampioene enkel de Amerikaanse Alexis Ryan (Canyon SRAM) laten voorgaan.

De jonge Russische Anastasia Iakovenko was na een uurtje koers de eerste die voor de aanval koos. Ze kon tot veertig seconden uitlopen, maar nog voor de eerste beklimming van de VAM-berg zat haar avontuur erop. De twee beklimmingen, kort na elkaar zowat half koers, zorgden wel voor wat verbrokkeling, maar niet voor definitieve afscheiding. 

Even later ging Nicole Steigenga aan de haal. De renster van clubteam SwaboLadies.nl, recent na een knappe solo nog winnares van een rit in de Ronde van Valencia, verzamelde vrij snel bijna drie minuten voorsprong. De kloof bleef een tijdje nagenoeg intact, maar toen het tempo in het peloton op goed dertig kilometer van de finish werd opgetrokken, begon de bonus snel te slinken. Op vijftien kilometer van de finish volgde de hergroepering.

Niet iedereen legde zich al meteen neer bij een massasprint. De Poolse Malgorzata Jasinska won een tussensprint en zette haar inspanning voort. Met tien kilometer te gaan had ze een halve minuut voorsprong op het eerste peloton van ongeveer tachtig rensters. Te weinig, want in de slotkilometers moest Jasinska buigen voor de overmacht. In de sprint hield Ryan D’hoore en Chloe Hosking iets meer dan een fietslengte achter zich.

“Ik heb jammer genoeg geen perfecte sprint kunnen rijden”, zei D’hoore. “Ik sprong van wiel naar wiel, maar op zeker moment moest ik even op het voetpad jumpen om niet ten val te komen. Het was sowieso al een heel hectische wedstrijd, iedereen wilde vooraan zitten voor het geval het peloton zou splitten. In de plaatselijke ronden ging het heel snel.”

Archieffoto Paul Hinninck

Top 10: 1. Alexis Ryan (USA/Canyon SRAM) 141,7 km/3u48:32; 2. Jolien D’hoore; 3. Chloe Hosking (Aus); 4. Roxane Fournier (Fra); 5. Arlenis Sierra (Cub); 6. Floortje Mackaij (Ned); 7. Maria Giulia Confalonieri (Ita); 8. Jeanne Korevaar (Ned); 9. Belle de Gast (Ned); 10. Lorena Wiebes (Ned).

Aanval in slotkilometer levert Sarah Inghelbrecht zege op in Oostduinkerke

Aanval in slotkilometer levert Sarah Inghelbrecht zege op in Oostduinkerke

Floortje Mackaij wint ingekorte Omloop van de Westhoek

Floortje Mackaij wint ingekorte Omloop van de Westhoek