Floortje Mackaij wint ingekorte Omloop van de Westhoek

Floortje Mackaij wint ingekorte Omloop van de Westhoek

Met een uitval in de slotkilometers verzekerde de Nederlandse Floortje Mackaij zich van de overwinning in de eerste Omloop van de Westhoek (1.2). Ze telde slechts een handvol seconden voorsprong op het peloton.

Weinig toppers aan de start in Nieuwpoort voor een wedstrijd die de ongelijke concurrentie met de Strade Bianche van zaterdag diende aan te gaan. Het peloton legde de eerste 35 kilometer richting plaatselijke omloop af met een gezapig tempo. Bij aanvang van de voorziene zeven plaatselijke ronden van telkens dertien kilometer trok de Oostenrijkse Sarah Rijkes ten aanval. Al snel sloeg ze een kloof van 25 seconden, voorsprong die ze vervolgens uitbouwde tot één minuut en twintig seconden. Intussen werd beslist om de wedstrijd in te korten. Om niet in het vaarwater van de mannenwedstrijd te komen, zouden slechts vijf plaatselijke ronden worden afgelegd. Na 65 kilometer zat de onderneming van Rijkes erop.

In de slotronde werd slag om slinger gedemarreerd, zonder noemenswaardig succes. Tot op vier kilometer van het einde Floortje Mackaij, dinsdag al tweede in Le Samyn, haar jump plaatste. Ze kon haar voorsprong uitbouwen tot een tiental seconden. De Sunweb-renster bleef buiten schot van het peloton, waarvan Lorena Wiebes de sprint won voor nog een Nederlandse, Marjolein van ’t Geloof. Met Nathalie Bex op zeven, de zaterdag nog op het WK baanwielrennen actieve Annelies Dom op acht en Kaat Hannes op negen finishten drie Belgische dames in de top tien.

“In de plaatselijke ronde zat een kasseistrook bergop waarop er telkens gaten ontstonden, maar vervolgens vloeide het altijd weer samen”, zei Mackaij. “Ik besliste om in de slotronde vol aan te gaan op die strook in een poging om het verschil te maken. Aanvankelijk had ik nog drie rensters mee in mijn spoor, ik moest dus nogmaals versnellen om alleen voorop te geraken. In de slotmeters verzuurden mijn benen compleet, maar ik hield het vol tot de finish.”

Foto Paul Hinninck

Top 10: 1. Floortje Mackaij (Ned/Team Sunweb) 100 km/2u46:14 (gem. 36,094 km/u); 2. Lorena Wiebes (Ned) 0:10; 3. Marjolein van ’t Geloof (Ned); 4. Wiebke Rodieck (Dui); 5. Sara Mustonen (Zwe); 6. Daniela Gass (Dui); 7. Nathalie Bex; 8. Annelies Dom; 9. Kaat Hannes; 10. Mareille Meijering (Ned).

 

Ryan sneller dan D'hoore in Drentse Acht van Westerveld

Ryan sneller dan D'hoore in Drentse Acht van Westerveld

Nicky Degrendele snelt naar wereldtitel keirin

Nicky Degrendele snelt naar wereldtitel keirin