Heidi Van De Vijver: "Ik sluit een terugkeer niet uit"

Heidi Van De Vijver: "Ik sluit een terugkeer niet uit"

De klap die Heidi Van De Vijver diende te incasseren toen ze vernam dat haar hoofdsponsor Lensworld de stekker uit haar UCI-ploeg trok, heeft ze stilaan verteerd. “Ik heb nu veel meer vrije tijd dan vroeger en heb intussen ook een nieuwe job gevonden. Ik werk nu voor Race Viz, dat oog heeft voor de veiligheid op de fiets. Het bedrijf pakt uit met passende fluorescerende wielerkledij”, vertelt de 48-jarige gewezen toprenster die tweemaal deelnam aan de Olympische Spelen en de voorbije jaren veel waardering kreeg als ploegleider. 

“Ik blijf het wereldje van dichtbij volgen, maar bekijk het nu vanuit een andere hoek. Ik word ook veel gevraagd voor allerhande gelegenheden, binnenkort bijvoorbeeld voor een praatsessie met Steven Rooks. Daardoor kan ik veel contacten in de wielerwereld onderhouden. Of ik er nog aan denk om opnieuw een ploeg op poten te zetten? Laat me toe te stellen dat ik er niet alle dagen meer van wakker lig, maar als er zich een mooie kans zou aandienen, dan wil ik dit best overwegen. Al koppel ik hier wel meteen enkele voorwaarden aan.”

“Een minimaal budget van 500.000 euro is nodig om professioneel te kunnen werken. En ja, ik besef ook dat sponsors die dergelijke bedragen willen ophoesten niet voor het rapen liggen. Maar het is voor mij wel de norm om opnieuw het management van een ploeg op mij te nemen. Anders begin ik er niet aan. Trouwens, in het vrouwenwielrennen zijn er een achttal topploegen die werken met een budget van meer dan één miljoen euro.” 

“Veel Belgische rensters missen juiste instelling”

Het valt Van De Vijver ook op dat er weinig Belgische jongeren doorbreken. “Ik heb daar ook een verklaring voor. Tachtig procent van de Belgische vrouwen die koersen hebben een schop onder hun kont nodig. Alle excuses zijn goed om niet beter te willen worden. Dat is in Nederland helemaal anders. Wereldkampioene Chantal Blaak was achttien toen ik haar ploegleider was bij AA Drink. We dienden haar doorlopend af te remmen. We weten intussen hoe ver ze met deze mentaliteit is gekomen. En zo zijn er nog wel meer voorbeelden van boven de Moerdijk. Het ontbreekt de Belgische rensters vaak aan de juiste instelling. Er zijn rensters die roepen om een maandloon, maar niet eens een deftig niveau bereiken. Zo werkt het niet.”

Foto MVH
 

Mie Bjørndal Ottestad trotseert hagelbuien en wint in Diegem

Mie Bjørndal Ottestad trotseert hagelbuien en wint in Diegem

Maria Vittoria Sperotto veruit de snelste in Dottignies

Maria Vittoria Sperotto veruit de snelste in Dottignies