Anna van der Breggen solo naar winst in Strade Bianche

Anna van der Breggen is na Megan Guarnier, Lizzie Deignan en Elisa Longo Borghini de vierde naam op de erelijst van de Strade Bianche. De Nederlandse van Boels Dolmans reed weg op de voorlaatste grindstrook en bouwde in de laatste vijftien kilometer nog een mooie voorsprong uit. Plaatsen twee en drie waren voor Katarzyna Niewiadoma en Elisa Longo Borghini.

Geen sneeuw meer in Toscane, maar wel de nodige regen om er een harde en modderige wedstrijd van te maken. Het weerhield Mayuko Hagiwara, Sara Penton en Katia Ragusa er niet van om al snel na de officiële start in de aanval te gaan. Hagiwara hield het niet lang vol, de andere twee hadden na de eerste van acht grindstroken aan kilometer twintig anderhalve minuut voorsprong op het peloton. Vervolgens werd het verschil echter snel kleiner en na veertig kilometer werd het duo gegrepen.

Het was dan wachten op strook vijf, met 9,5 kilometer in stijgende lijn de zwaarste van het hele traject. Terwijl Longo Borghini, de winnares van 2017, daar een lekke band kreeg, kon Alena Amialiusik een klein kloofje slaan. Ze kreeg het gezelschap van wereldkampioene Chantal Blaak en Ellen van Dijk, Soraya Paladin slaagde er niet in om aan te pikken. Op goed vijftig kilometer van de finish hadden de drie driekwart minuut voorsprong op een eerste groep van zowat dertig rensters, waarna het verschil op het lange tussenstuk richting laatste grindstroken een hele tijd nagenoeg stabiel bleef.

Bij het ingaan van de laatste dertig kilometer werd de kloof dan toch gevoelig kleiner en vlak na de eerstvolgende onverharde strook werden de leidsters bijgehaald. Op de volgende strook, met stukken bergop tot vijftien procent, versnelden Van der Breggen en Longo Borghini. Even verderop gooide Van der Breggen de Italiaanse kampioene, die opvallend vaak naar haar materiaal keek, overboord. Een groepje van acht met Cecilie Uttrup Ludwig, Ashleigh Moolman, Janneke Ensing, Blaak, Niewiadoma, Van Dijk, Amanda Spratt en Lucy Kennedy volgde al snel op een halve minuut.

De ontketende Van der Breggen stoomde in de laatste vijftien kilometer door richting Siena en liep zelfs nog wat verder uit. In de strijd om plaats twee werd Longo Borghini bijgehaald door Niewiadoma, de Poolse was de sterkste in de slotfase en werd voor het derde opeenvolgende jaar tweede.

“Hier winnen betekent heel veel voor mij”, verklaarde Van der Breggen. “Dit was misschien wel de zwaarste wedstrijd die ik ooit reed. Geen idee waarom ik zo vroeg besliste om aan te vallen, maar ik voelde me heel goed op dat moment. De steile stroken die nog volgden waren ideaal om het verschil te maken.”

Top 10: 1. Anna van der Breggen (Ned/Boels Dolmans) 136 km/4u10:48 (gem. 32,54 km/u); 2. Katarzyna Niewiadoma (Pol) 0:49; 3. Elisa Longo Borghini (Ita) 0:59; 4. Chantal Blaak (Ned) 1:32; 5. Lucy Kennedy (Aus); 6. Janneke Ensing (Ned) 1:37; 7. Amanda Spratt (Aus) 1:41; 8. Ashleigh Moolman (Z-Af) 2:25; 9. Ellen van Dijk (Ned) 2:36; 10. Cecilie Uttrup Ludwig (Den) 2:50.

 

Nicky Degrendele snelt naar wereldtitel keirin

Nicky Degrendele snelt naar wereldtitel keirin

Zevende plaats voor Kopecky in WK omnium, opnieuw goud voor Wild

Zevende plaats voor Kopecky in WK omnium, opnieuw goud voor Wild