Ellen van Dijk soleert naar zege in Dwars door Vlaanderen

Ellen van Dijk soleert naar zege in Dwars door Vlaanderen

In Waregem heeft Ellen van Dijk de zevende editie van Dwars door Vlaanderen op haar naam geschreven. De Nederlandse ex-winnares van de Ronde van Vlaanderen ontsnapte op zes kilometer van de finish uit een kopgroep van acht en reed solo naar winst. Amy Pieters en Floortje Mackaij zorgden voor een volledig Nederlands podium.

Van bij de start kregen de dames hevige regenval over zich heen en dat nodigde niet meteen uit tot actie. Het eerste wedstrijduur vielen er enkel wat kleine valpartijen te noteren, pas na goed vijftig kilometer kwam er een eerste aanval. De Spaanse Gloria Rodriguez Sanchez ging eerst alleen, kreeg het gezelschap van de Oekraïense Tetiana Riabchenko en nog wat later maakte de Noorse Vita Heine er een drietal van. Hun voorsprong bleef echter heel beperkt en de vlucht zat er dan ook vrij snel op. De Japanse kampioene Eri Yonamine probeerde het vervolgens alleen, maar ook zij kreeg nauwelijks ruimte.

Op de Knokteberg, ruim dertig kilometer voor de finish, waren het met Ashleigh Moolman, Annemiek van Vleuten, Amy Pieters, Floortje Mackaij, Ellen van Dijk, Kasia Niewiadoma en Malgorzata Jasinska grotere namen die voor de aanval kozen. Eugenia Bujak slaagde er na het Vossenhol in om aan te sluiten, het peloton volgde toen op 35 seconden. Even werd het verschil gereduceerd tot een twintigtal seconden, maar daarna liep het weer op en toen de kaap van de minuut werd gerond, was het duidelijk dat de winnares bij de acht vooraan zat.

Team Sunweb was met Van Dijk en Mackaij de enige ploeg met twee rensters in de kopgroep en dat speelden ze uit door in de finale om de beurt te demarreren. Het was uiteindelijk Van Dijk die de winnende uitval plaatste. Ze reed nog bijna een minuut weg. Pieters, zelf al driemaal winnares in Waregem, versloeg Mackaij in de sprint voor de tweede plaats.

twee en drie.jpg

“Ik en Floortje hadden het al een paar keer geprobeerd, maar vooral Van Vleuten en soms Pieters dichtten aanvankelijk telkens het gaatje”, zei Van Dijk. “Mijn laatste aanval plaatste ik op een zestal kilometer van de finish. Ik vermoed dat Annemiek en Amy het stilaan moe waren om telkens te reageren. Ik wilde dit voorjaar heel graag een grote koers winnen. Dit is dan wel geen World Tour, maar toch beschouw ik deze wedstrijd als een mooie klassieker. Een goede test voor de Ronde van zondag ook. Dat is weer een heel andere koers, maar mijn vorm is in ieder geval goed genoeg om ook daar een sterke prestatie te leveren.”

“Dat geldt trouwens voor het hele team. In het begin van het seizoen liep het nog wat minder, maar nu zijn we dat toch stilaan helemaal aan het omdraaien. Vandaag hebben we na een lange koude en natte aanloop de koers als ploeg in handen genomen op de Knokteberg. Zelf zat ik daar eigenlijk iets te ver, maar ik kon al bij al vlot meeschuiven. Ik en Floortje vormden het enige duo, maar er waren snellere dames aanwezig in de kopgroep. Dus wisten we dat we het met aanvallen moesten proberen.”

Podium.jpg

Foto's MVH

Top 10: 1. Ellen van Dijk (Ned/Team Sunweb) 118 km/3u30:24 (gem. 33,65 km/u); 2. Amy Pieters (Ned) 0:55; 3. Floortje Mackaij (Ned); 4. Eugenia Bujak (Slo); 5. Annemiek van Vleuten (Ned); 6. Ashleigh Moolman (Z-Af); 7. Malgorzata Jasinska (Pol); 8. Katarzyna Niewiadoma (Pol); 9. Susanne Andersen (Nor) 1:47; 10. Amalie Dideriksen (Den).

 

Maria Vittoria Sperotto veruit de snelste in Dottignies

Maria Vittoria Sperotto veruit de snelste in Dottignies

D'hoore opnieuw tweede in Gent-Wevelgem, Bastianelli wint

D'hoore opnieuw tweede in Gent-Wevelgem, Bastianelli wint