D'hoore opnieuw tweede in Gent-Wevelgem, Bastianelli wint

D'hoore opnieuw tweede in Gent-Wevelgem, Bastianelli wint

Jolien D’hoore heeft drie dagen na De Panne net geen tweede opeenvolgende zege in de Women’s World Tour kunnen boeken. In Gent-Wevelgem moest ze net als vorig jaar vrede nemen met de tweede plaats nadat ze in de sprint met een heel ruime kopgroep werd verslagen door de Italiaanse Marta Bastianelli van Alé Cipollini.

“De benen waren zeker even goed als in De Panne, maar na het aangaan van de sprint probeerde ik lang tevergeefs om naar mijn elf te schakelen. Pas op een tiental meter van de finish lukte het alsnog, maar toen was het al te laat”, verduidelijkte een ontgoochelde Belgische kampioene, die wel leidster wordt in de World Tour. “Normaal kan ik tijdens de sprint nog een extra versnelling plaatsen, maar op de twaalf was dat nu niet mogelijk. Dit is echt een gemiste kans, want ik had al een goede koers gereden en kwam vrij vlot boven op de hellingen waar veel andere sprintsters gelost werden.”

De uiteindelijke sprint kwam er na een wedstrijd waarin het heel moeilijk bleek om voor afscheiding te zorgen. In de aanvangskilometers was het vooral een bedrijvige Jessy Druyts (Experza-Footlogix) die enkele pogingen deed om een vroege ontsnapping te lanceren, maar veel ruimte kreeg ze niet. Na goed veertig kilometer slaagde haar ploeggenote Thalita de Jong er wel in om een veertigtal seconden voorsprong te nemen, maar de reactie volgde snel en nauwelijks vijf kilometer verder volgde een nieuwe hergroepering.

Zo reed een voltallig peloton richting eerste heuvelzone. Daar ontstond weliswaar lichte verbrokkeling, maar in de omvangrijke eerste groep stropte het en zo liep het andermaal samen. Scenario dat zich herhaalde op de onverharde Plugstreets, voor het eerst in het parcours bij de dames, en ook nog eens na de tweede heuvelzone. Bijgevolg bleef op dertig kilometer van de finish een peloton van zestig à zeventig rensters over.

Na een aanval van Rozanne Slik, die een kleine halve minuut voorsprong verzamelde, kwam er dan toch nog een serieuze schifting toen Boels Dolmans en Sunweb de krachten bundelden en de snelheid gevoelig opdreven. Met 34 gingen ze de echte finale in, met daarbij naast D’hoore ook nog Annelies Dom (uiteindelijk dertiende) en Valerie Demey (zestiende) als Belgen. Enkele aanvalspogingen in de slotkilometers kenden geen succes, waarna het richting groepssprint ging. D’hoore leek daarin aanvankelijk een gooi naar winst te doen, maar in de slotmeters zag ze Bastianelli nog passeren.

“Sommigen zetten stilaan het woordje ‘oud’ achter mijn naam, maar zelf voel ik me nog heel jong”, zei de dertigjarige voormalige wereldkampioene. “Afgelopen winter heb ik ook nog heel hard gewerkt om een sterk voorjaar te kunnen rijden. Ik pakte al een ritzege in de Ronde van Valencia, maar dit is World Tour en dus toch wel een stuk belangrijker als overwinning. Mijn ploeggenoten Chloe Hosking en Roxane Knetemann deden uitstekend werk in de finale door te reageren op de diverse aanvalspogingen, zelf kon ik in een goede positie aan de sprint beginnen. Jolien was iets sneller in de eerste meters, maar ik bleef erin geloven.”

Foto twitter @WMNcycling

Top 10: 1. Marta Bastianelli (Ita/Alé Cipollini) 142,6 km/3u41:00 (gem. 38,71 km/u); 2. Jolien D’hoore; 3. Lisa Klein (Dui); 4. Arlenis Sierra (Cub); 5. Amy Pieters (Ned); 6. Hannah Barnes (GBr); 7. Ashleigh Moolman (Z-Af); 8. Floortje Mackaij (Ned); 9. Barbara Guarischi (Ita); 10. Letizia Paternoster (Ita).

 

Ellen van Dijk soleert naar zege in Dwars door Vlaanderen

Ellen van Dijk soleert naar zege in Dwars door Vlaanderen

Jolien D'hoore snelt naar eerste zege in nieuwe World Tour-wedstrijd De Panne

Jolien D'hoore snelt naar eerste zege in nieuwe World Tour-wedstrijd De Panne