Zevende plaats voor Kopecky in WK omnium, opnieuw goud voor Wild

Zevende plaats voor Kopecky in WK omnium, opnieuw goud voor Wild

Kirsten Wild heeft na de wereldtitel scratch ook die in het omnium veroverd. Ze ging na vier onderdelen de Deense Amalie Dideriksen en Rushlee Buchanan uit Nieuw-Zeeland vooraf. Lotte Kopecky werd zevende.

Kopecky besliste om te passen voor de ploegkoers zaterdag omdat aflossen voor te veel pijn zorgde aan haar gehavende elleboog, maar het omnium kon ze wel nog voor haar rekening nemen en ze deed het meer dan behoorlijk.

De scratch, openingsdiscipline van dit nummer, werd in de slotfase opgeschrikt door een zware crash. Toen een wedstrijdcommissaris de baan na een vorige val wilde vrijmaken, werd hij aangereden door Xiaojuan Diao uit Hong Kong. De race werd meteen geneutraliseerd, commissaris en renster werden afgevoerd en na een onderbreking van ruim dertig minuten werd opnieuw gestart met vijftien ronden op de teller. Kirsten Wild, woensdag nog wereldkampioene geworden in de scratch, won voor de Italiaanse Elisa Balsamo en de Française Laurie Berthon. Lotte Kopecky deed het goed met de zesde plaats. Die behield ze ook na de door Elinor Barker gewonnen temporace waarin ze elfde werd.

Helemaal in het begin van de afvallingskoers kwam Barker samen met een vijftal anderen ten val, waarna ook deze race moest worden geneutraliseerd omdat enkele rensters verzorging nodig hadden en omdat de piste beschadigd was geraakt. Na de herstart bleef Kopecky heel lang uit de gevarenzone, maar met nog vijf rensters in de baan geraakte ze onderaan ingesloten en werd ze uitgeschakeld. Ze bleef zesde in de stand op dertig punten van leidster Wild, die haar tweede onderdeel won.

Een medaille kon nog altijd voor Kopecky en toen in de puntenkoers een groepje van zes al vroeg ten aanval trok, probeerde ze in het gezelschap van Berthon de kloof te overbruggen. De Française bleek echter niet sterk genoeg en Kopecky stond er zo goed als alleen voor. Het duo werd bijgehaald door het peloton, het groepje van ondertussen vijf reed wel rond. Naar het einde toe probeerde Kopecky het nog eens in het gezelschap van de Ierse Lydia Boylan, maar rondrijden lukte niet meer. De tien punten van de slotsprint pakte ze wel nog.

Podium omnium.jpg

In de strijd om de medailles concentreerde Wild zich lang op eerste achtervolgster Balsamo, maar in de finale moest ze plots ook nog rekening houden met Dideriksen en Buchanan, die respectievelijk één en twee keer waren rondgereden. Het kwam Wild goed uit dat Kopecky en Boylan met de meeste punten aan de haal gingen in de slotsprint, want zo was ze buiten schot. Door de sprint voor de derde plaats autoritair te winnen toonde ze echter toch nog eens duidelijk wie de beste was.

Foto's MVH

 

Anna van der Breggen solo naar winst in Strade Bianche

Nicky Degrendele strandt in 1/8 finales sprint op WK

Nicky Degrendele strandt in 1/8 finales sprint op WK