Katarzyna Niewiadoma de sterkste in Trofeo Alfredo Binda

Katarzyna Niewiadoma de sterkste in Trofeo Alfredo Binda

Met Katarzyna ‘Kasia’ Niewiadoma won ongetwijfeld de sterkste dame in koers de Trofeo Alfredo Binda. De 23-jarige Poolse van Canyon SRAM demarreerde weergaloos uit een elitegroepje en hield vervolgens bijna tien kilometer stand. Ze wordt ook leidster in de Women’s World Tour.

In de aanloop van de start in Taino naar aankomstplaats Cittiglio en de eerste grote lus van 37 kilometer kon het notitieboekje zo goed als onbeschreven blijven. Buiten een val en later nog eens een wielwissel van Coryn Rivera, de winnares van vorig jaar, en een heel schuchtere aanvalspoging van de Spaanse Gloria Rodriguez die amper twee kilometer duurde, gebeurde er eigenlijk niets.

Bij het aansnijden van de vier kleinere ronden van bijna 18 kilometer met daarin telkens de beklimmingen van Casale en Orino ging het tempo echter gevoelig de hoogte in. Van bij de eerste beklimmingen kwam er ook verbrokkeling, al vloeide het vervolgens nog enkele keren opnieuw samen. Na een weinig succesvolle aanvalspoging van Soraya Paladin kwam er een versnelling van Alena Amialiusik, Ane Santesteban en Elinor Barker. Deze laatste, iets voorzichtiger op het natte wegdek in de afdaling van Orino, haakte snel af, met twee ronden te gaan volgde het peloton op veertig seconden van het leidende duo.

Ondanks het achtervolgingswerk van Boels Dolmans en dan vooral Amalie Dideriksen liep het verschil vervolgens nog op tot bijna één minuut, maar enkele demarrages vanuit het peloton later was die bonus al gehalveerd. Tijdens de voorlaatste beklimming naar Orino probeerden Megan Guarnier en Malgorzata Jasinska de sprong naar voren te maken, kort na de top sloten ze aan en kregen we vier leidsters met veertig seconden voorsprong op een eerste peloton van ongeveer vijftig rensters.

Met vier sterke ploegen vertegenwoordigd in de kopgroep was het nu aan Team Sunweb van Rivera om de achtervolging te leiden, maar met een ondertussen weer tot 58 seconden opgelopen achterstand kondigde zich dat als een heel zware opdracht aan. Bij het ingaan van de slotronde was de voorsprong van de vier nauwelijks gedaald en pas toen nog enkele ploegen steun gaven, begon het peloton alsnog te naderen. Eén serieuze versnelling van Niewiadoma in de klim naar Casale was vervolgens voldoende om tot bij de kopgroep te rijden. Ook mee: Elisa Longo Borghini, Karol-Ann Canuel, Pauline Ferrand-Prévot, Amanda Spratt, Lucy Kennedy, Marianne Vos, Chantal Blaak en Cecilie Uttrup Ludwig.

Op weg naar Orino demarreerde Niewiadoma met nog negen kilometer te gaan opnieuw, de rest had niet meteen een antwoord in huis. Op uitzondering van Lucy Kennedy dan. De Australische, al vijfde in de Strade Bianche, kwam tot op een handvol seconden, maar zag het kloofje vervolgens opnieuw meter na meter groter worden. Even later werd Kennedy zelfs opnieuw bijgehaald onder impuls van Longo Borghini, maar Niewiadoma had toen al een geruststellende voorsprong. In een sprintje voor plaats twee grepen wereldkampioene Blaak en Europees kampioene Vos de resterende podiumplaatsen. Beste Belgische werd Sofie De Vuyst, die met een zestiende plaats andermaal haar sterke terugkeer in het peloton bevestigde.

“Wat een team”, begon Niewiadoma niet echt origineel. “De wedstrijd was heel hard door de vele regen. Vooral in de afdalingen met veel scherpe bochten was het soms wat gevaarlijk. Je moest de hele tijd alert blijven en voorbereid zijn op onverwachte manoeuvres van de anderen. Het was fantastisch om de laatste kilometers solo naar winst te kunnen rijden, maar dat was slechts het laatste stukje van een totaalplan dat we met de ploeg tot in de details perfect hebben uitgevoerd.”

Foto twitter @UCI_WWT

Top 10: 1. Katarzyna Niewiadoma (Pol/Canyon SRAM) 131 km/3u32:54 (gem. 37,00 km/u); 2. Chantal Blaak (Ned) 0:22; 3. Marianne Vos (Ned); 4. Amanda Spratt (Aus); 5. Alena Amialiusik (W-Rus); 6. Pauline Ferrand-Prévot (Fra) 0:23; 7. Cecilie Uttrup Ludwig (Den); 8. Karol-Ann Canuel (Can) 0:25; 9. Lucy Kennedy (Aus); 10. Elisa Longo Borghini (Ita).

 

Jolien D'hoore snelt naar eerste zege in nieuwe World Tour-wedstrijd De Panne

Jolien D'hoore snelt naar eerste zege in nieuwe World Tour-wedstrijd De Panne

Floortje Mackaij solo naar winst in Zwevezele

Floortje Mackaij solo naar winst in Zwevezele