Amy Pieters een zucht sneller dan Alexis Ryan in Ronde van Drenthe

Amy Pieters een zucht sneller dan Alexis Ryan in Ronde van Drenthe

Ook dit jaar eindigde de Ronde van Drenthe, tweede wedstrijd van de Women’s World Tour, met een langgerekte groepssprint in de straten van Hoogeveen. Na een lange wedstrijd met weinig animo was de Nederlandse Amy Pieters (Boels-Dolmans) de snelste van een heel omvangrijke groep.

Al na twee kilometer trokken Louise Norman Hansen en Annelies Dom ten aanval. Al snel fietsten de twee 25 seconden bij elkaar. De voorsprong liep op tot 45 seconden, maar daalde opnieuw tot 25 seconden na de eerste kasseistrook. Een politiemotor gooide helemaal roet in het eten voor de twee vroege vluchters toen hij ze in zijn kielzog meenam buiten het parcours.

De opeenvolging van kasseistroken zorgde wel voor verbrokkeling van het grote peloton, maar bij de tweede beklimming van de VAM-berg waren alle favorieten toch aanwezig in het eerste deel. Barbara Guarischi en Marjolein van ’t Geloof ondernamen elk een poging, maar geen van deze reikte verder dan een voorsprong van tien seconden. Anouska Koster trok na de laatste beklimming van de VAM-berg nog even in de aanval met Christine Majerus en Sarah Roy, maar toch gingen we met een groep van 70 à 80 rensters de laatste 60 kilometer in. Intussen kwam de politie een tweede keer tussenbeide. Om veiligheidsredenen werd twee keer de kasseistrook van de Echtensedijk geschrapt, waardoor de wedstrijd met drie kilometer werd ingekort.

Na de tussensprint bij de eerste doortocht aan de finishlijn in Hoogeveen trok de Spaanse Margarita Victoria Garcia (Movistar) door. Zij mocht een vijftiental kilometer voor het peloton uitrijden. Met nog 35 kilometer te gaan brak de grote groep opnieuw in twee. Een val kende als voornaamste slachtoffers wereldkampioene Chantal Blaak en Lucinda Brand. Brand verdween meteen uit de wedstrijd, Blaak zou nog eens aansluiten maar dan toch opgeven.

Op de laatste kasseistrook van de dag, de Bosweg, trokken de teamgenoten van Jolien D’hoore het veld uiteen, maar desondanks ging een groep van ongeveer 50 rensters de absolute finale in. Bij aanvang van de twee plaatselijke ronden waagde Gracie Elvin haar kans. Ze hield knap een vijftal kilometer stand. Haar poging werd opgevolgd door een vijftal met onder meer Floortje Mackaij en Lisa Brennauer.

Er was echter weinig te forceren en een heel omvangrijke groep bereidde een sprint voor, maar een val zorgde voor verwarring. Jolien D’hoore belandde in haar rush naar voren ook even in de zijberm, waarbij ze wellicht haar winstkansen gefnuikt zag. Floortje Mackaij trok met een verschroeiend tempo de slotkilometer in, maar het was Amy Pieters die als eerste de laatste rechte lijn opdraaide en meteen een haast onoverbrugbare kloof bijeen sprintte. Alexis Ryan, vrijdag winnares van de Drentse Acht van Westerveld, kwam als enige langszij, maar Pieters had net voldoende power om de Amerikaanse nog net af te houden. Chloe Hosking werd op enige afstand derde. Een sterk rijdende D’hoore moest vrede nemen met de elfde plaats.

Archieffoto MVH

Top 10: 1. Amy Pieters (Ned/Boels Dolmans) 157,2 km/4u06:44 (gem. 38,23 km/u); 2. Alexis Ryan (USA); 3. Chloe Hosking (Aus) 0:01; 4. Marta Bastianelli (Ita); 5. Marianne Vos (Ned); 6. Coryn Rivera (USA); 7. Arlenis Sierra (Cub); 8. Roxane Fournier (Fra); 9. Floortje Mackaij (Ned); 10. Ellen van Dijk (Ned).

 

Sofie De Vuyst snelste van acht in Ooike

Sofie De Vuyst snelste van acht in Ooike

Aanval in slotkilometer levert Sarah Inghelbrecht zege op in Oostduinkerke

Aanval in slotkilometer levert Sarah Inghelbrecht zege op in Oostduinkerke