Marianne Vos sluit winterseizoen af met solozege in Maldegem

Marianne Vos sluit winterseizoen af met solozege in Maldegem

Marianne Vos heeft net als vorig jaar de Parkcross in Maldegem op haar naam geschreven. Na een lange solo ging ze met ruim verschil Annemarie Worst en Laura Verdonschot vooraf. Wereldkampioene Sanne Cant finishte als zevende.

Niet alleen wereldkampioene Sanne Cant en haar grote concurrente in Valkenburg Katie Compton kwamen in Maldegem aan de start van de Brico cross, ook Marianne Vos was in laatste instantie onverwacht afgezakt naar Oost-Vlaanderen. De Nederlandse winnares van 2017 had gemerkt dat ze na een ontgoochelend WK (achttiende) op de ranking van de UCI was weggezakt naar plaats 51 en om volgend seizoen startrecht te behouden voor de Wereldbekers kon ze dus wel wat extra punten gebruiken.

Vos nestelde zich meteen na de start in een kopgroep met verder Maud Kaptheijns, Cant, Compton, Worst, Verdonschot en Loes Sels. In de tweede ronde draaide Vos op de snelle omloop het gas helemaal open, de rest kraakte en zag de zevenvoudige wereldkampioene ruim vijftien seconden voorsprong nemen. Cant nam dan heel even het heft in handen bij de achtervolgsters, maar ze moest die inspanning al snel bekopen en zag een viertal met Compton, Kaptheijns, Worst en Verdonschot wegrijden.

De jongeren Worst en Verdonschot lieten op hun beurt Kaptheijns en Compton ter plaatse, maar dit ver achter een ontketende Vos. Die nam elke ronde enkele seconden meer voorsprong, bij het ingaan van de voorlaatste ronde was het verschil al opgelopen tot een halve minuut. Vos werd niet meer verontrust, in de strijd om de tweede plaats toonde Worst zich in de slotronde net iets sterker dan Verdonschot.

Podium Maldegem.jpg

“Op dit parcours kan je best je eigen tempo rijden en het beste spoor opzoeken en ik had het geluk dat ik al meteen in de tweede ronde een gaatje kon slaan”, zei Vos na haar eerste zege deze winter. “Vervolgens kon ik de kloof stelselmatig verder uitdiepen en als je dat hoort, krijg je helemaal een boost. Ik ben heel blij dat ik mijn overwinning van 2017 kon herhalen. Het feit dat ik hier nog wat UCI-punten kon sprokkelen speelde mee in mijn beslissing om aan de start te komen, maar in de eerste plaats ben ik liefhebber van de sport en wilde ik mijn winterseizoen op een mooie manier afsluiten. Vrijdag vertrek ik immers op stage met het oog op de wegcampagne.”

Foto's MVH

Top 10: 1. Marianne Vos (Ned) 45:24; 2. Annemarie Worst (Ned) 0:30; 3. Laura Verdonschot 0:36; 4. Katherine Compton (USA) 0:48; 5. Maud Kaptheijns (Ned) 0:58; 6. Loes Sels 1:20; 7. Sanne Cant; 8. Manon Bakker (Ned) 1:50; 9. Alice Maria Arzuffi (Ita); 10. Kim Van de Steene 2:16.

 

Sanne Cant triomfeert in eigen Lille

Sanne Cant triomfeert in eigen Lille

Sanne Cant pakt tweede opeenvolgende wereldtitel

Sanne Cant pakt tweede opeenvolgende wereldtitel