Sanne Cant pakt tweede opeenvolgende wereldtitel

Sanne Cant pakt tweede opeenvolgende wereldtitel

Sanne Cant heeft voor het tweede jaar op rij de wereldtitel bij de vrouwen kunnen veroveren. Vorig jaar won onze 27-jarige landgenote de wereldtitel in het Luxemburgse Bieles na een beklijvend duel met Marianne Vos, nu diende ze in Valkenburg hard te strijden om de maat te kunnen nemen van de Amerikaanse veterane Katie Compton.

Cant nam een eerder voorzichtige start waarbij de Luxemburgse Christine Majerus het initiatief nam. De Belgische topfavoriete nam echter snel over en reed beetje bij beetje weg van de concurrentie. Intussen was de 40-jarige Katie Compton aan een sterke remonte begonnen en net voor half koers slaagde de Amerikaanse kampioene erin om bij Cant aan te sluiten. Na een foutje van de Amerikaanse kon Cant opnieuw voorsprong nemen, maar in de derde van vier af te leggen ronden werden de rollen plots omgedraaid.

Compton liep een achttal seconden uit en bij het ingaan van de slotronde leek Cant eerder in een verloren positie te rijden. Na een passage in de materiaalpost slaagde Cant er echter in om bij de Amerikaanse aan te sluiten en meteen ook voorsprong te nemen. Compton deed nog verwoede pogingen om dichterbij te komen, maar een moegestreden Cant overleefde de finale. Compton eindigde voor de vierde keer tweede op een WK en pakte dus ook nu naast de oppergaai. Het brons ging naar Lucinda Brand, die na een snelle remonte nog Christine Majerus kon afhouden.

Cant: “Al min of meer neergelegd bij tweede plaats”

Na de Belgische en Europese titel is Sanne Cant dit seizoen nu ook een regenboogtrui rijker. Goed voor haar zestiende zege van het seizoen. “Bij het ingaan van de slotronde had ik me al min of meer neergelegd bij de tweede plaats, maar toen kreeg ik in de materiaalpost Compton in het vizier en dat gaf me opnieuw hoop”, verklaarde Cant. “Het was nadien hard strijden tot de finish. Mijn benen stonden op ontploffen. Want eerlijk, dit was het zwaarste parcours waarop ik ooit een cross reed. Het was een heel stuk zwaarder dan vorig jaar in Luxemburg. Het was zoeken naar de sporen en bij iedereen leefde de vrees om onderuit te schuiven. Wat vandaag het verschil maakte met Compton? Ik heb iets minder foutjes gemaakt.”

Foto (archief) MVH

Top 10: 1. Sanne Cant 49:34; 2. Katherine Compton (USA) 0:12; 3. Lucinda Brand (Ned) 0:26; 4. Christine Majerus (Lux) 0:55; 5. Elisabeth Brandau (Dui) 1:26; 6. Kaitlin Keough (USA) 1:45; 7. Eva Lechner (Ita) 1:49; 8. Elle Anderson (USA) 1:57; 9. Marlene Petit (Fra) 2:10; 10. Caroline Mani (Fra) 2:38;… 15. Loes Sels 3:33; 17. Jolien Verschueren 3:38; 19. Ellen Van Loy 3:53; 20. Kim Van de Steene 3:54; 35. Karen Verhestraeten 8:44.

 

Marianne Vos sluit winterseizoen af met solozege in Maldegem

Marianne Vos sluit winterseizoen af met solozege in Maldegem

Pech houdt Richards niet van wereldtitel U23, Verdonschot pas tiende