Pech houdt Richards niet van wereldtitel U23, Verdonschot pas tiende

Geen verrassing bij het wereldkampioenschap voor de vrouwelijke beloften in Valkenburg. Evie Richards won met een groot overwicht. Zelfs een mechanisch defect kon de Britse er niet van weerhouden om voor de tweede keer wereldkampioene te worden. Twee jaar geleden in Zolder was ze ook al de beste.

De Amerikaanse Emma White en de Nederlandse Ceylin del Carmen Alvarado namen de beste start. Topfavoriete Evie Richards miste haar start en begon in vijftiende positie aan het modderige veldwerk. De Britse maakte echter snel verloren posities goed en nam halfweg de eerste ronde al de leiding. Haar landgenote Harriet Harnden volgde haar spoor en nestelde zich in tweede positie, maar diende naderhand deze plaats prijs te geven. De Nederlandse Alvarado en de Oostenrijkse Nadja Heigl rukten op naar de tweede en derde plaats en mochten na afloop respectievelijk het zilver en brons in ontvangst nemen.

“Dit was een heel zware wedstrijd. Het was wel even schrikken toen ik plots niet meer kon schakelen. Het was nog een heel eind tot de materiaalpost, maar al spinnend (Richards diende te rijden op haar kleinste versnelling, nvdr) kon ik toch mooi standhouden”, zei de Britse die voorbij de streep een appelflauwte kende, maar snel terug bij haar positieven kwam.

Laura Verdonschot kwam op geen enkel moment in aanmerking voor het podium en eindigde op een ontgoochelende tiende plaats, dit met een achterstand van 2’41” op Richards. “Dit resultaat is de weerspiegeling van mijn hele seizoen. Het wil gewoon maar niet lukken. Mijn lichaam is gewoon op. In de eerste ronde voelde ik al dat het geen goede dag zou worden. Ik heb er alles uitgehaald wat mogelijk was. Misschien is het beter om nu een punt te zetten achter mijn seizoen.”

Top 10: 1. Evie Richards (GBr) 37:52; 2. Ceylin del Carmen Alvarado (Ned) 0:38; 3. Nadja Heigl (Oos) 1:04; 4. Harriet Harnden (GBr) 1:24; 5. Fleur Nagengast (Ned) 1:40; 6. Sara Casasola (Ita); 7. Emma White (USA) 1:59; 8. Marion Norbert Riberolle (Fra) 2:03; 9. Adela Safarova (Tsj); 10. Laura Verdonschot 2:41;… 26. Axelle Bellaert 6:12; 32. Marthe Truyen 7:17; 37. Suzanne Verhoeven 8:59.

 

Sanne Cant pakt tweede opeenvolgende wereldtitel

Sanne Cant pakt tweede opeenvolgende wereldtitel

Sanne Cant geeft eindzege Wereldbeker extra glans met winst in Hoogerheide