Zilver voor Jolien D'hoore in WK scratch, lef van Kirsten Wild beloond met goud

Zilver voor Jolien D'hoore in WK scratch, lef van Kirsten Wild beloond met goud

Op de openingsdag van het WK baanwielrennen in Apeldoorn heeft Kirsten Wild voor de tweede keer in haar carrière de wereldtitel in de scratch veroverd. De Nederlandse, eerder al winnares in 2015, deed het met een aanval in de slotfase. Jolien D’hoore pakte zilver en deed zo één plaats beter dan vorig jaar in Hong Kong.

Wild en D’hoore vormden samen met de Deense Amalie Dideriksen en de Italiaanse titelverdedigster Rachele Barbieri het groepje van vier grote favorieten. In de eerste wedstrijdhelft maakten zij zich niet te druk bij de eerste aanvalspogingen van onder meer de Duitse Tatjana Paller en vervolgens het Tsjeschisch-Amerikaanse duo Jarmila Machacova-Christina Birch.

Precies half koers werd het serieuzer toen Wild en Dideriksen zelf voor de aanval kozen. D’hoore moest zich nog niet te veel zorgen maken, want de onrustige Britse Katie Archibald reed al voor de derde keer een kloof dicht. Bij het begin van de slotfase versnelde de Ierse Lydia Gurley. Die kreeg het gezelschap van de Oostenrijkse Verena Eberhardt, maar toen even later Wild reageerde, was hun voorsprong in geen tijd weg. De Nederlandse ging erop en erover, maar moest dan wel nog vijf ronden of meer dan een kilometer standhouden. Met Dideriksen in het wiel reageerde D’hoore, maar de achterstand bleek ondertussen te groot geworden en Wild kon rustig uitbollend voluit genieten van de wereldtitel. D’hoore hield Dideriksen gemakkelijk achter zich en greep dus zilver.

SNVH09230.jpg

“Met al meteen een eerste medaille is mijn WK alvast goed begonnen”, zei D’hoore. “Na de aanval van Wild heb ik iets te lang gewacht. Ik dacht dat Archibald andermaal zou reageren, maar dat deed ze deze keer niet. Jammer, maar Kirsten was hoe dan ook zeer sterk vandaag.”

In de ploegenachtervolging konden Lotte Kopecky, Gilke Croket, Annelies Dom en Saartje Vandenbroucke zich niet plaatsen voor de eerste ronde met de beste acht landen. In de kwalificaties konden ze gedurende drie kilometer een tempo aanhouden dat uitzicht gaf op die belangrijke achtste plaats, maar een desastreuze slotkilometer deed het Belgische viertal nog terugvallen naar plaats twaalf. Met 4:33.076 bleven ze bijna vijf seconden boven het Belgische record (4:28.371), om door te gaan hadden ze onder de 4:29.799 van Polen moeten duiken.

Foto's MVH

Nicky Degrendele strandt in 1/8 finales sprint op WK

Nicky Degrendele strandt in 1/8 finales sprint op WK

Sofie De Vuyst meteen weer op niveau

Sofie De Vuyst meteen weer op niveau