Sofie De Vuyst meteen weer op niveau

Sofie De Vuyst meteen weer op niveau

De eerste wedstrijden op Belgische bodem zijn achter de rug. Omloop Het Nieuwsblad, Omloop van het Hageland en Le Samyn des Dames leverden één Deense en twee Nederlandse overwinningen op, maar ook enkele Vlaamse rensters toonden meteen over een goede conditie te beschikken.

Jolien D’hoore zorgde met een achtste plaats in Het Nieuwsblad en een derde in het Hageland voor de beste resultaten. Vorig jaar won de Belgische kampioene deze laatste wedstrijd nog, maar met haar hoofd al voor een deel bij het belangrijke WK op de baan in Apeldoorn van deze week blijven het zeker hoopgevende prestaties.

Valerie Demey mag eveneens terugblikken op een geslaagd verlengd openingsweekend. In de Omloop Het Nieuwsblad vulde de nieuwkomer bij Lotto Soudal Ladies haar ambities met een twaalfde plaats meer dan in, een dag later in het Hageland deed ze nog wat beter door als negende te finishen. De 23ste plaats in Le Samyn oogt iets minder, maar ook daar finishte ze in het eerste peloton. Kaat Hannes, nu actief bij het Nederlandse clubteam Jos Feron Lady Force, deed het zo vroeg op het seizoen eveneens heel goed met een tiende plaats in het Hageland en een twaalfde in Le Samyn.

Al deze dames zullen het ons wellicht echter niet kwalijk nemen dat we op deze plaats nog iets meer aandacht geven aan Sofie De Vuyst. Toen de 30-jarige renster van Doltcini-Van Eyck Sport op 20 juni van vorig jaar op training zwaar crashte met haar tijdritfiets en onder meer met diverse breuken werd afgevoerd, was het op zijn minst twijfelachtig of ze ooit nog zou terugkeren in het peloton en nog meer of dat op haar vertrouwde hoge niveau zou kunnen. Aan het einde van een lange revalidatie toonde ze zich eind december in een interview met ons alweer heel strijdvaardig, maar we moeten toegeven dat we toch onze twijfels hadden toen ze tijdens dat gesprek liet optekenen dat het de bedoeling was om terug te keren op het niveau van voor haar ongeval. Als dat al zou lukken, zou het ongetwijfeld veel tijd vragen.

De Vuyst 2 PH.jpg

We hebben Sofie en haar wilskracht duidelijk onderschat, want wat ze de afgelopen dagen liet zien in wedstrijden met de nodige hellingen en/of de voor een geteisterde rug onvriendelijke kasseien doet het beste verhopen voor wat volgt. In de Omloop Het Nieuwsblad was De Vuyst naast D’hoore en Demey de derde Belgische die kon standhouden in het eerste peloton. Hoewel ze naar eigen zeggen vooral had genoten, vond ze het toch ook een beetje jammer dat ze niet meer de benen had om in de sprint beter te doen dan de twintigste plaats. Drie dagen later was de door vrieskou harde Le Samyn – minder dan de helft van de gestarte rensters bereikte de finish – haar tweede wedstrijd. Ook hier kon De Vuyst zich gemakkelijk handhaven in de eerste grote groep en strandde ze als elfde maar op een zucht van de top tien.

Een meer dan geslaagde terugkeer in het peloton, dat was het dus zeker voor De Vuyst. Het blijft wellicht ook voor haar nu even afwachten hoe haar lichaam zal reageren op de snelle opeenvolging van wedstrijden, maar als ze de komende weken en maanden gespaard mag blijven van ziekte en blessures zou haar ambitie om terug te keren naar het niveau van voor haar ongeval niet langer een uitgesproken hoop, maar een nabije realiteit kunnen blijken.

Filip De Greef/Foto's Paul Hinninck
 

Zilver voor Jolien D'hoore in WK scratch, lef van Kirsten Wild beloond met goud

Zilver voor Jolien D'hoore in WK scratch, lef van Kirsten Wild beloond met goud

Janneke Ensing snelste finisher in Le Samyn, Sofie De Vuyst beste Belgische

Janneke Ensing snelste finisher in Le Samyn, Sofie De Vuyst beste Belgische