Janneke Ensing snelste finisher in Le Samyn, Sofie De Vuyst beste Belgische

Janneke Ensing snelste finisher in Le Samyn, Sofie De Vuyst beste Belgische

De zevende editie van de Grote Prijs Samyn voor vrouwen (1.2), getekend door de koude – de thermometer wees op sommige momenten -4 graden aan – en de schrale wind, werd voor vele rensters een ware beproeving. Velen zochten voortijdig de warme kleedkamer op. 

Veel viel er in deze wedstrijd tussen Quaregnon en Dour aanvankelijk niet te beleven. Het was wachten tot het laatste koersuur op enig animo. Toen kon zich een dertigkoppige leidersgroep, met daarbij omzeggens alle favorieten, afscheiden. Floortje Mackaij waagde in haar eentje haar kans, maar kreeg nooit meer dan tien seconden voorsprong en werd tot de orde geroepen. 

Een zestal met opnieuw Mackaij, Natalie van Gogh, Soraya Paladin, Lauren Kitchen, Sheyla Gutierrez – de laureate van vorig jaar – en Janneke Ensing tekende voor de volgende poging. Deze groep liet een mooie voorsprong optekenen, maar verloor in het zicht van de streep terrein. De zes bleven echter toch buiten schot. 

In de slotkilometer sprokkelde Ensing, die uitkomt voor het Italiaanse Alé Cipollini, enkele tientallen meters voorsprong, ze behield aan de streep een handvol seconden op haar naaste achtervolgers. Floortje Mackaij en Lauren Kitchen vervolledigden het podium. Voor Ensing was het haar tweede zege op hoog niveau nadat ze vorig jaar ook al de beste was in de slotrit van de Boels Rental Ladies Tour. 

Le Samyn podium.jpg

“Ik voelde me goed en had het al eerder geprobeerd om een beslissing te forceren, maar uiteindelijk geraakten we pas op zo’n vijftien kilometer van de finish met zes weg”, zei de 31-jarige Ensing. “We werkten goed samen, wat ook noodzakelijk was gezien de geringe voorsprong. Op vijf kilometer van de aankomst zette ik mij op kop om de 1,7 kilometer lange laatste kasseistrook aan te vatten. Ik voelde me nog fris en wilde het de anderen lastig maken. Bovendien kon mijn ploeggenote (Soraya Paladin, nvdr) zich zo wat sparen voor een eventuele sprint. Na de kasseien probeerde Mackaij weg te springen, maar ik kon haar versnellingen vlot beantwoorden en demarreerde vervolgens zelf. Niet meteen met succes, maar op anderhalve kilometer van de finish kon ik toch een geruststellende kloof slaan. Ik ben hier heel blij mee. Nu even herstellen en dan wil ik ook in de Strade Bianche proberen meestrijden voor de overwinning.”

Sofie De Vuyst reed na een twintigste plaats in de Omloop Het Nieuwsblad nu naar een elfde plaats. De renster van Doltcini-Van Eyck Sport was daarmee de beste Belgische en onderstreepte meteen dat ze met succes timmert aan haar terugkeer.

Foto's Alain Sennesael

Top 10: 1. Janneke Ensing (Ned/Alé Cipollini) 103 km/3u01:12 (gem. 34,106 km/u); 2. Floortje Mackaij (Ned) 0:04; 3. Lauren Kitchen (USA); 4. Soraya Paladin (Ita); 5. Natalie van Gogh (Ned) 0:08; 6. Sheyla Gutierrez Ruiz (Spa) 0:30; 7. Nina Kessler (Ned) 0:47; 8. Lorena Wiebes (Ned); 9. Roxane Fournier (Fra); 10. Marjolein van ‘t Geloof (Ned).
 

Sofie De Vuyst meteen weer op niveau

Sofie De Vuyst meteen weer op niveau

Ellen van Dijk snelt als een TGV naar zege in Spar Omloop van het Hageland

Ellen van Dijk snelt als een TGV naar zege in Spar Omloop van het Hageland