Ellen van Dijk snelt als een TGV naar zege in Spar Omloop van het Hageland

Ellen van Dijk snelt als een TGV naar zege in Spar Omloop van het Hageland

Ellen van Dijk heeft haar eerste voltreffer van het seizoen beet. De gewezen wereldkampioene tijdrijden ontsnapte in de Spar Omloop van het Hageland in Tielt-Winge op zeven kilometer van de streep uit een uitgedunde groep en bleef buiten schot.

De Nederlandse dames Marjolein van ’t Geloof en Femke Geeris gaven de wedstrijd half koers kleur. Een omvangrijke groep leek het leidende duo op zo’n dertig kilometer van de finish snel te kunnen pakken, maar zo’n vaart liep het niet. De twee koplopers vochten voor iedere seconde, maar dienden zich op vijftien kilometer van de streep toch gewonnen te geven.

Amanda Spratt, Eri Yonamine, Natalie van Gogh, Silvia Persico, Karol-Ann Canuel en Danielle Rowe waagden nog even hun kans, maar op zeven kilometer van de streep trok Ellen van Dijk fel van leer. Een lichte aarzeling bij de groep volstond om de Nederlandse vrijgeleide te geven. “Ik wist dat ik bij een kleine kloof in de finale vaart kon maken en het kon uitzingen tot de streep. Dat is me ook gelukt”, zei de gelukkige renster van Team Sunweb.

In de spurt voor de tweede plaats ontspon zich een spannend duel tussen Jolien D’hoore en Chloe Hosking, vorig jaar respectievelijk eerste en tweede. De Australische haalde het heel nipt, maar de Belgische kampioene jammerde niet over haar derde plaats. “Ik had in ieder geval een veel beter gevoel dan zaterdag in de Omloop Het Nieuwsblad. Vanavond vertrek ik naar Apeldoorn en ik heb de indruk dat ik klaar ben om woensdag aan het WK op de piste te beginnen.”

Noa Jansen wint eerste Brussel-Opwijk

Op de nationale kalender stond voor het eerst een damesversie van Brussel-Opwijk genoteerd, maar met amper twintig deelneemsters werden de organisatoren karig beloond voor hun initiatief. De dames werkten hun wedstrijd in groep en met een gezapig tempo af, waardoor ze uiteindelijk één plaatselijke ronde minder moesten afleggen omdat ook de beloften al in de buurt van het lokale parcours waren gekomen.

In de finale kwam er dan toch een aanval van de amper 17-jarige Nederlandse Noa Jansen van het Doltcini-Van Assche Development team. Er kwam geen reactie en Jansen reed solo naar de overwinning. In de sprint voor de tweede plaats was Eva van den Born sneller dan de 16-jarige Luna Renders en Ellen Feytens.

Foto Alain Sennesael

Top 10 Omloop van het Hageland: 1. Ellen van Dijk (Ned/Team Sunweb) 131 km/3u36:14 (gem. 36,35 km/u); 2. Chloe Hosking (Aus) 0:12; 3. Jolien D’hoore; 4. Maria Giulia Confalonieri (Ita); 5. Giorgia Bronzini (Ita); 6. Roxane Fournier (Fra); 7. Julie Leth (Den); 8. Christina Siggaard (Den); 9. Valerie Demey; 10. Kaat Hannes.

Top 10 Brussel-Opwijk: 1. Noa Jansen (Ned) 63 km/1u49:31; 2. Eva van den Born (Ned) 2:28; 3. Luna Renders; 4. Ellen Feytens; 5. Eltina van Wijk (Ned); 6. Lara Defour; 7. Brenda Goessens; 8. Amber Aernouts; 9. Sarah Borremans; 10. Paquita Derie.

 

Janneke Ensing snelste finisher in Le Samyn, Sofie De Vuyst beste Belgische

Janneke Ensing snelste finisher in Le Samyn, Sofie De Vuyst beste Belgische

Sels besluit seizoen met winst in Oostmalle, Cant moet opgeven na val

Sels besluit seizoen met winst in Oostmalle, Cant moet opgeven na val