Christina Siggaard verrast met sprintzege in Omloop Het Nieuwsblad

Christina Siggaard verrast met sprintzege in Omloop Het Nieuwsblad

Christina Siggaard is de verrassende winnares van de dertiende Omloop Het Nieuwsblad. In de sprint van een heel ruime kopgroep ging de 23-jarige Deense van Team Virtu Cycling de Amerikaanse Alexis Ryan en de Italiaanse Maria Giulia Confalonieri vooraf. Jolien D’hoore sprintte naar plaats acht en deed daarmee één plaats minder goed dan in 2017.

Met op het nieuwe parcours de Muur en de Bosberg in de finale was het toch wel wat onverwacht dat er met een grote groep werd gesprint voor de overwinning. Het koersverloop was overigens best boeiend te noemen. Nadat de Britse Keira McVitty voor een eerste noemenswaardige aanvalspoging had gezorgd, bleef het weliswaar een tijdje gesloten, maar op de Leberg werd op goed veertig kilometer van de finish toch een eerste serieuze schifting doorgevoerd.

Elisa Longo Borghini, Amanda Spratt en Chloe Hosking sloegen een kloofje, na de Berendries kregen zij met Floortje Mackaij, Karol-Ann Canuel, Christine Majerus, Elena Cecchini, Danielle Rowe en Polona Batagelj nog zes collega’s mee. Een interessante kopgroep die snel naar een voorsprong richting de minuut ging. Op weg naar Geraardsbergen kwam er echter wat zand in de machine vooraan, terwijl ze in het peloton dan weer het tempo opdreven.

Gevolg was de hergroepering in het vooruitzicht van Muur en Bosberg. Op beide hellingen viel dat peloton wel weer uiteen in kleinere groepjes, maar de verschillen bleven al bij al beperkt en zo reden we uiteindelijk toch met een verrassend grote kopgroep van dertig à veertig rensters richting de finish in Meerbeke.

De sprint op de Halsesteenweg werd van ver ingezet, met Siggaard, Ryan en Confalonieri grepen niet meteen de meest verwachte namen de podiumplaatsen. Topsprintsters als Chloe Hosking en Coryn Rivera, de winnares van de Ronde van Vlaanderen 2017, grepen er net naast. Jolien D’hoore was eerste Belgische op plaats acht. Ook Valerie Demey (twaalfde) en de na haar zware trainingsongeval van juni vorig jaar wederoptredende Sofie De Vuyst (twintigste) finishten knap in het eerste peloton.

Podium.jpg

“Dit is onwerkelijk”, zei Siggaard in een eerste korte reactie. “Dit zijn zaken waar je van droomt en waar je keihard voor werkt, maar dat ik dit vandaag al in de benen had, is nauwelijks te geloven.”

“De wind speelde vandaag een belangrijker rol dan de beklimmingen”, luidde het bij Jolien D’hoore. “Vluchters waren serieus in het nadeel. Zelf voelde ik me vrij goed en ik probeerde onderweg zoveel mogelijk krachten te sparen, maar in de sprint had ik de benen niet meer om beter te doen dan die achtste plaats.”

Foto's MVH

Top 10: 1. Christina Siggaard (Den/Team Virtu Cycling) 122,1 km/3u35:20 (gem. 34,02 km/u); 2. Alexis Ryan; 3. Maria Giulia Confalonieri (Ita); 4. Chloe Hosking (Aus); 5. Coryn Rivera (USA); 6. Nina Kessler (Ned); 7. Jeanne Korevaar (Ned); 8. Jolien D’hoore; 9. Marta Cavalli (Ita); 10. Audrey Cordon-Ragot (Fra).

 

Sels besluit seizoen met winst in Oostmalle, Cant moet opgeven na val

Sels besluit seizoen met winst in Oostmalle, Cant moet opgeven na val

Laura Verdonschot na moeilijk seizoen aan de winst in Hulst