Maud Kaptheijns komt met winst in Essen weer aan de oppervlakte

Maud Kaptheijns komt met winst in Essen weer aan de oppervlakte

Haar stage op Mallorca heeft Maud Kaptheijns duidelijk deugd gedaan. In de Brico cross van Essen had de Nederlandse aan één snedige versnelling genoeg om af te rekenen met de concurrentie en een lange periode zonder opmerkelijke resultaten.

Kaptheijns nam meteen de kopstart voor Ellen Van Loy, Ceylin del Carmen Alvarado en Nikki Brammeier. Deze laatste nam snel het initiatief en samen met Van Loy en Kaptheijns zette de Britse de eerste achtervolgsters op een handvol seconden achterstand. Fleur Nagengast, Loes Sels, Eva Lechner, Lucinda Brand en Yara Kastelijn hielden de kloof overbrugbaar, maar toen Kaptheijns een versnelling plaatste, werd het verschil plots een pak groter. Bovendien hadden ook Van Loy en Brammeier geen antwoord klaar, zodat de Nederlandse alleen aan de leiding kwam.

Half koers had Kaptheijns zestien seconden voorsprong op haar vroegere gezellen, die het gezelschap hadden gekregen van Brand. De Nederlandse kampioene ging vervolgens al snel alleen in de achtervolging op haar landgenote, maar iets goedmaken van de achterstand lukte niet. Integendeel, Kaptheijns reed nog wat verder weg en kon in de slotmeters volop genieten van de zege. Achter Brand werd Lechner na een sterk slot nog derde.

“Dit doet echt enorm veel deugd”, zei Kaptheijns weinig verrassend na haar eerste zege sinds Ruddervoorde eind oktober 2017. “De voorbije maanden zat alles wat tegen, ondanks het harde werk tijdens de zomer. Na de tien dagen stage op Mallorca voelde ik wel een duidelijk verschil, maar aan winnen had ik toch nog niet meteen gedacht. Ik had dit seizoen zelfs nog niet op een podium gestaan, dus dat was het eerste doel.”

“Na een goede start wilde ik gezien de stevige wind niet de fout maken om te snel vol door te gaan, daarom zette ik me een tijdje in derde positie. Ik merkte echter dat ik niet als beste door de bochten ging en daarom besliste ik om toch maar weer de koppositie te nemen. Niet echt met de bedoeling om snel het verschil te maken, maar desondanks ontstond er een mooie kloof. Toen had wachten geen zin meer. Het was een fantastisch gevoel om nog eens de armen in de lucht te kunnen gooien.”

Foto (archief) Paul Hinninck

Top 10: 1. Maud Kaptheijns (Ned) 45:24; 2. Lucinda Brand (Ned) 0:14; 3. Eva Lechner (Ita) 0:23; 4. Nikki Brammeier (GBr) 0:28; 5. Loes Sels 0:32; 6. Ellen Van Loy 0:45; 7. Fleur Nagengast (Ned) 0:49; 8. Yara Kastelijn (Ned) 0:59; 9. Sophie de Boer (Ned) 1:06; 10. Geerte Hoeke (Ned) 1:14.

Lucinda Brand met vallen en opstaan naar winst in Overijse

Cant sprint sneller dan Verdonschot in Mol