Brand sprint sneller dan Cant in Loenhout

Lucinda Brand won in Loenhout de vijfde manche van de Sack Zelfbouw Ladies Trophy. In een pittig sprintje hield ze Sanne Cant, Denise Betsema en Laura Verdonschot achter zich. Cant staat wel weer iets steviger aan de leiding in het klassement.

Geen problemen bij de start, met Denise Betsema, Loes Sels, Sanne Cant en Lucinda Brand kwamen al meteen verwachte namen vooraan te zitten. Nadat Ceylin del Carmen Alvarado haar wagonnetje had aangehaakt, pakte Cant in de tweede ronde vijftien bonificatieseconden mee waardoor ze haar voorsprong in het klassement nog wat uitdiepte. Een tweede groepje met Katherine Compton, Ellen Van Loy, Laura Verdonschot, Maud Kaptheijns en Nikki Brammeier volgde op dat moment op niet veel meer dan een handvol seconden.

Betsema zette haar gezellen in de derde ronde onder druk, maar toen ze een paaltje raakte en ten val kwam, klitten de vijf opnieuw samen. Op de weg richting finish viel het vooraan stil, waardoor ook de achtervolgsters - op uitzondering van Kaptheijns - konden aansluiten. Dat was niet naar de zin van Brand, die serieus aan de boom schudde. Betsema en Cant waren de enige twee die het wiel van de Nederlandse kampioene konden houden. Die gaf echter niet af en toen Betsema moest passen, had Cant een serieuze inspanning nodig om het ontstane kloofje te dichten. Betsema slaagde er na het overwinnen van dat moeilijke moment zowaar ook nog in om weer aan te pikken en er vooraan opnieuw een trio van te maken.

Net voor het opdraaien richting finish kwam zelfs Verdonschot aansluiten, maar nog meedingen voor de podiumplaatsen zat er niet echt meer in voor haar. Cant leek als tweede in ideale positie te zitten om voor de vierde opeenvolgende keer te winnen in Loenhout, maar Brand zette stevig aan en de wereldkampioene slaagde er niet meer in om uit het wiel te komen.

“Ik dacht zelf ook dat ik in de beste positie zat, maar toen Lucinda zich op gang trok, was het duidelijk dat ze nog wat in de benen had. Wie de Omloop Het Nieuwsblad wint, kan natuurlijk een stukje met de fiets rijden”, legde Cant zich neer bij de nederlaag.

“Ik besefte dat een lange sprint mijn beste kans was om te winnen, al bestaat op deze lange rechte weg ook het gevaar dat je te vroeg begint”, zei Brand. “Voordien had ik ook al geprobeerd om de koers zo hard mogelijk te maken, dat ik daardoor de leiding had in de meer technische passages was meegenomen.”

Top 10: 1. Lucinda Brand (Ned) 40:02; 2. Sanne Cant 0:01; 3. Denise Betsema (Ned); 4. Laura Verdonschot; 5. Loes Sels 0:12; 6. Nikki Brammeier (GBr) 0:22; 7. Ceylin del Carmen Alvarado (Ned) 0:38; 8. Maud Kaptheijns (Ned) 0:45; 9. Ellen Van Loy 0:47; 10. Katherine Compton (USA) 1:16.

Brand rekent in slotronde af met Sels in Bredene

Kettingproblemen houden Marianne Vos niet van zege in Zolder