Kettingproblemen houden Marianne Vos niet van zege in Zolder

Marianne Vos heeft voor de zevende keer in haar carrière gewonnen in Zolder. Ondanks kettingproblemen kort na half koers versloeg ze haar landgenote Lucinda Brand en wereldkampioene Sanne Cant. Vos verstevigt daarmee uiteraard haar leidersplaats in de Wereldbeker.

Annemarie Worst zag haar winstkansen door een val in de eerste bocht al meteen gehypothekeerd, onder meer Denise Betsema, Laura Verdonschot en Ellen Van Loy werden daarbij ook opgehouden. Vos nam ondertussen de beste start en talmde ook niet om het gashendel open te draaien. Ze nam een handvol seconden voorsprong, Cant wilde het niet laten gebeuren en dichtte de kloof met Ceylin del Carmen Alvarado in haar spoor. Net na de eerste passage pikten ook Brand en Nikki Brammeier aan om er een kopgroep van vijf van te maken.

Cant nam het commando, Vos volgde en toen Brand even later ten val kwam, ontstond zelfs een mooi kloofje. Op de lange strook richting finish konden Brand en Alvarado echter toch opnieuw aansluiten. Het tempo ging er een beetje uit en dat liet ook Maud Kaptheijns, Brammeier, Katherine Compton en Loes Sels toe om de kopgroep bij te benen. Heel even dan toch, want bij een versnelling van Brand werden de waardeverhoudingen hersteld.

Toen Vos net voorbij half koers door kettingproblemen heel wat tijd verloor, leek ze uitgeteld voor winst, maar in één doorgedreven inspanning reed ze toch weer tot helemaal vooraan, onderweg Brammeier, Kaptheijns en Sels ook weer meenemend. En alsof dat nog niet voldoende was om naar een spannende slotfase te gaan, kwamen ook Inge van der Heijden en Compton nog dicht in de buurt.

In de slotronde kwamen er dan toch nog duidelijke verschillen, waarbij Brand, Vos en Cant over de beste papieren bleken te beschikken. Brand leek even de beslissende beweging te kunnen maken, maar Vos riposteerde en snelde naar de overwinning. “Lucinda deed een gooi naar winst in de afdaling en ik moest even alles uit de kast halen om mee te zijn en de leiding te nemen in het volgende technische stuk”, zei Vos. “Toen mijn ketting van het tandwiel liep, heb ik niet gepanikeerd. Ik wist dat er nog tijd genoeg was om terug te keren. Dat lukte overigens heel snel, ik denk dat ik daar mijn landgenotes voor moet bedanken.”

Top 10: 1. Marianne Vos (Ned) 48:50; 2. Lucinda Brand (Ned) 0:01; 3. Sanne Cant 0:06; 4. Ceylin del Carmen Alvarado (Ned) 0:15; 5. Maud Kaptheijns (Ned) 0:20; 6. Loes Sels 0:22; 7. Nikki Brammeier (GBr) 0:23; 8. Inge van der Heijden (Ned) 0:26; 9. Annemarie Worst (Ned) 0:32; 10. Eva Lechner (Ita) 0:35.

Brand sprint sneller dan Cant in Loenhout

Lucinda Brand topt Nederlands podium in Namen