Lucinda Brand topt Nederlands podium in Namen

Nederland boven in de Wereldbeker in Namen. Lucinda Brand won na een lange solo voor Marianne Vos en Annemarie Worst. Vos verstevigt met die tweede plaats gevoelig haar leidersplaats in het klassement.

Terwijl zich vooraan al snel een ‘oranje’ kopgroepje vormde met Vos, Worst en Denise Betsema, werd Sanne Cant op een parcours dat haar sowieso minder ligt al in de eerste ronde een eind teruggeslagen door een lekke band. Haar inhaalrace zou haar uiteindelijk op plaats dertien doen belanden. “Ik had gehoopt om ook hier te kunnen tonen dat mijn conditie in orde is, maar op de schuine kant reed ik op een steen en ik voelde meteen dat de tube begon leeg te lopen”, zei de wereldkampioene. “Een heel slechte plaats, want ver van de materiaalpost met nog enkele afdalingen te gaan. Daarna was het kwestie van nog zoveel mogelijk plaatsen te winnen en dus zoveel mogelijk punten te sprokkelen.”

Een eind voor Cant uit kregen de drie leidsters nog gezelschap van Nikki Brammeier en Brand. Deze laatste wachtte niet lang om de leiding te nemen en sprokkelde aan het einde van de tweede ronde enkele seconden voorsprong. Een uitstekende passage op de schuine kant deed de kloof gevoelig groeien en meteen was Brand vertrokken voor een lange solo richting tweede winst in de Wereldbeker van het seizoen. Eerder won ze ook al in Tabor. “Ik ben heel blij dat ik hier in zware omstandigheden kon bevestigen dat ik in een sterk deelnemersveld op het hoogste niveau kan winnen”, stelde de Nederlandse kampioene. “Ook technisch verliep het best aardig.”

De strijd om de dichtste ereplaatsen bleef boeiend tot het einde. Vos kon wel stilaan wat afstand nemen van Worst en Brammeier, Betsema viel iets verder terug en werd voorbijgereden door Eva Lechner en Jolanda Neff. Loes Sels leverde ondanks een lekke band haar beste prestatie ooit in Namen en finishte als eerste Belgische op de tiende plaats.

Top 10: 1. Lucinda Brand (Ned) 45:40; 2. Marianne Vos (Ned) 0:27; 3. Annemarie Worst (Ned) 0:32; 4. Nikki Brammeier (GBr) 0:35; 5. Jolanda Neff (Zwi) 0:36; 6. Eva Lechner (Ita) 0:54; 7. Denise Betsema (Ned) 0:58; 8. Kaitlin Keough (USA) 1:15; 9. Ceylin del Carmen Alvarado (Ned) 1:28; 10. Loes Sels 1:31.

Kettingproblemen houden Marianne Vos niet van zege in Zolder

Doltcini-Van Eyck met Belgische en Franse aanwinsten naar 2019

Doltcini-Van Eyck met Belgische en Franse aanwinsten naar 2019